Bi li manji porez značio i niže cijene kave u kafićima? “Treba ga ukinuti jer ga nigdje u okruženju nema”

Udruga glas poduzetnika apelira na Vladu da smanji porez na kavu jer, kažu, porez po jednoj šalici kave je čak 35 posto. U Sloveniji, primjerice, tek devet. Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec na kavi je popričala s Brankom Prišlić, tajnicom Udruge Glas poduzetnika.


Udruga glas poduzetnika poziva Vladu da smanji porez na kavu koji trenutno iznosi oko 35 posto po šalici kave. Primjerice, u Sloveniji se, kažu, šalica kave oporezuje s devet posto.

Tako je potrošnja mljevene kave po glavi stanovnika u Sloveniji čak veća nego u Hrvatskoj upravo zbog manjeg PDV-a i ukidanja posebnog poreza na kavu.

“Zbog visokog poreznog opterećenja, potrošači u RH ne mogu priuštiti konzumaciju kave u mjeri u kojoj gaje sklonost prema tom proizvodu, a to poricanje održava se ne samo nepovoljno za potrošače, već i na državni proračun”, naglasili su iz udruge.

„Ovim putem predlažemo Vladi Republike Hrvatske da prihvati naš prijedlog i ukine posebni porez na kavu kako bi poduzetnici ovu olakšicu koristili za otvaranje novih radnih mjesta ja ulaganja u razvoj tržišta što će u konačnici povećati ukupnu konkurentnost u odnosu na susjedne zemlje, pa time i rast BDP-a”, istaknuo je Hrvoje Bujaspredsjednik UGP-a

Poseban porez na bilo koji proizvod se uvodi ako je riječ o nezdravom ili luksuznom dobru. Kavu, po istraživanju Ipsosa iz 2017. pije preko 93 posto hrvatskih građana“štoga je suludo i pomisliti da je kava luksuzno dobro”, kazali su iz UGP-a.

Od posebnog poreza na kavu u Hrvatskoj se u 2021. godini ubralo oko 118 milijuna kuna što čini 0,7 posto ukupnih prihoda od trošarine i posebnih poreza u RH. Takav nedovoljan porezni tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnjedestimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira konkurentnošću Hrvatske u odnosu na nas usporedbe susjedne zemlje.

Ulazak u Schengen predstavlja dodatan izazov u kontekstu borbe protiv ovakvog prometa kavom. Dobar primjer je Rumunjska koja je, nakon ukidanja posebnog poreza na kavu i smanjenja PDV-a, potaknula rast konzumacije kave oko 5 posto godišnjeudio crnog tržišta i tzv. paralelni uvoz, a povećana potrošnja rezultirala je povećanjem prihoda od PDV-a, dok je veća osobna potrošnja dovela do rasta BDP-a.

Kava, tj. kofein ima dokazano pozitivne utjecaje na naše tijelo (od poboljšanja kognitivnih vještina, fokusa, pamćenja, do prevencije kardiovaskularnih bolesti), stoga poseban porez na kavu ni s ove strane nema smisla.

“Postavljamo si pitanje zašto onda postoji poseban porez na nju? Ne bi li imalo više smisla da Država potiče konzumaciju tvari koje pozitivno utječu na potrošače, smanjujući porez na njih?”, upitali su iz UGP-a.

Hrvatski potrošači uglavnom toga nisu svjesni, ali od sto zrna kave koje kupe čak 35 zrna odlazi državi, navode u udruzi.

Hoće li cijene kave u kafićima biti niže umanji li se porez?

Ono što većinu najviše zanima – može li ukidanje poreza biti jamstvo da će ga građani doista osjetiti, odnosno da će manje plaćati kavu u kafićima i trgovinama, pita se Dnevnik Nove TV Viktorija Bednjanec.

“Smatramo da bi ako već iznosi od 6 do 20 kuna po kilogramu kave, sigurno moglo utjecati i na konačnu cijenu proizvoda. No Udruga smatra da se poseban porez na kavu treba ukinuti jer ga nigdje u okruženju, u jednoj zemlji nema. Apeliramo na ministra Primorca i Vladu da se to ukine”, poručila je Branka Prišlić.

Ipak, čini se, ne može se garantirati da će krajnja cijena stvarno biti niža.

“Ništa ne možemo garantirati u današnje vrijeme”rekla je kroz smijeh tajnica Udruge.

Očekuju da će Vlada poslušati njihov apel i krenuti u ozbiljne reforme.

“Udruga glas poduzetnika od samog početka ima četiri postulata”, naglasila je i dodala da je jedan od njih manji porez.

A ako ih Vlada ne posluša, nastavit će se boriti za svoj cilj.

Treba reći čak i da se porez ne ukine, teško da će se Hrvati odreći svog omiljenog napitka, a to je jasno kada ćete prošetati bilo kojim gradom u Hrvatskoj, pogotovo u centru, rijetko koja terasa nije puna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr