Strašna posljedica rata u Ukrajini – otrovno tlo

Kateryna Smirnova iz Instituta za znanost o tlu i agrokemiju Sokolovskyi Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, jedne od vodećih znanstvenih institucija za znanost o tlu i zaštitu tla u Ukrajini, kaže da su uzorci tla iz regije Harkov već pokazali da su povećane koncentracije kancerogenih teških metala kao što su olovo i kadmij.

Ratno streljivo sadrži olovo, živu i TNT. Čak i kada bi rat u Ukrajini danas završio, ti otrovni teški metali i eksplozivni materijali ostali bi u tlu – s neizvjesnim posljedicama za ljude, životinje i prirodu, piše DW.

Granate, mine i drugi eksplozivni projektili uništavaju zgrade i oslobađaju azbest. Pogađaju rafinerije – nafta i kemikalije cure u zemlju i vodu. Ali ne samo to: samo streljivo puno je otrovnih kemikalija. I tamo ću ostati.

Prema novinskoj agenciji Reuters, najmanje 10,5 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini navodno je zagađeno kemikalijama.

Kad se one nađu u vodi ili tlu, prije ili kasnije doći će do čovjeka preko biljaka, životinja ili vode za piće. Barem tako pretpostavljaju toksikolozi. Pouzdano znanje o tome kako se te tvari ponašaju u tlu i kakav utjecaj imaju na ljudsko zdravlje još uvijek nedostaje u mnogim mjestima.

Streljivo sadrži eksplozive i teške metale

“Tek sada počinjemo voditi brigu o streljivu u moru”, kaže profesor Edmund Maser, ravnatelj Instituta za toksikologiju pri Sveučilišnoj bolnici u Kielu. Unatoč mnogim pitanjima bez odgovora, ova istraživanja dovode do jednog zaključka: otrovne kemikalije nisu dobra vijest za živa bića.

Samo na morskom dnu njemačkog dijela Sjevernog i Baltičkog mora hrđa 1,6 milijuna tona streljiva, kaže Maser. Raspadom se u vodu oslobađa otrovni koktel koji ugrožava morski eko-sustav i na kraju završava na tanjurima onih koji jedu plodove mora.

TNT je kancerogen

Opasne tvari u streljivu uglavnom su eksplozivi i teški metali. U eksplozive spada TNT, koji opet spada u skupinu nitroaromatika poznatih po svojoj eksplozivnoj moći. “Iz istraživanja na štakorima i miševima znamo da je TNT vrlo otrovana”, kaže Maser.

Toksikolozi su primijetili i u moru da TNT koji se oslobađa iz bačenog streljiva šteti životinjama u tom području: “TNT oštećuje reprodukciju, rast i razvoj morskih organizama”, kaže Maser. “Također znamo iz studija na životinjama da su TNT i drugi eksplozivi kancerogeni.”

Živa, arsen i olovo uništavaju stanice

To se odnosi i na neke teške metale kao što su arsen i kadmij, koji su također kancerogeni. „Teški metali kao što je živa uglavnom se nalaze u detonatorima, gdje u obliku živog fulminata osiguravaju brzu detonaciju eksploziva kao što je TNT”, objašnjava Maser.

Živa je također jedan od teških metala i uzrokuje oštećenje živčanih stanica. “To također može dovesti do urođenih mana kod nerođene djece”, kaže Maser. Olovo može imati sličan učinak i dovesti do poremećaja u razvoju i pobačaja.

FOTO: Maxar Technology/Handout putem REUTERS-a.

Kateryna Smirnova iz Instituta za znanost o tlu i agrokemiju Sokolovskyi Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, jedne od vodećih znanstvenih institucija za znanost o tlu i zaštitu tla u Ukrajini, kaže da su uzorci tla iz regije Harkov već pokazali da su povećane koncentracije kancerogenih teških metala kao što su olovo i kadmij.

Njezina kolegica Oksana Naidyonova, mikrobiologinja na Institutu Sokolovskyi, objašnjava da teški metali negativno utječu na aktivnost bakterija u tlu.

“Oni koji će razvoj biljaka i opskrbu mikronutrijentima, što doprinosi fiziološkim poremećajima i smanjuje njihovu otpornost na bolesti”, kaže ona.

Međutim, kemikalije ne moraju nužno ostati u tlu. TNT se, primjerice, može raznijeti i širiti vjetrom, kaže Maser. Kiša se brine da te tvari dospiju dublje u tlo.

Tvari tada mogu pronaći put do površinskih voda, zagađujući potoke, rijeke i jezera”, objašnjava toksikolog.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr