Stručnjacima je ovih pet zemalja privlačnije od Njemačke

Prema jednoj studiji, Njemačka nije baš najatraktivnija destinacija za visokoobrazovane kadrove i osnivače start-upa u međunarodnoj konkurenciji. Međutim, njemačka su sveučilišta vrlo popularna.

Prema rezultatima jedne studije, Njemačka u globalnoj konkurenciji za kvalificirane radnike i osnivače kompanija gubi na popularnosti. Prema procjeni Zaklade Bertelsmann, Njemačka je od 2019. godine sa 12. pala na 15. mjesto u konkurenciji između 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Studija je procijenila OECD-ov indeks “Pokazatelji privlačnosti talenata” koji uključuje različite čimbenike važne za kvalificirane migrante koji razmišljaju u koju zemlju otići. Radilo se o poslovnim mogućnostima, prihodima i porezima, mogućnostima u budućnosti, mogućnostima za članove obitelji ili dobivanje viza i radnih dozvola.

Koje zemlje su posebno atraktivne

Prema indeksu OECD-a, za visokokvalificirane stručnjake najprivlačnije su sljedeće zemlje: Novi Zeland, Švedska, Švicarska, Australija i Norveška. Uvjeti u Njemačkoj nisu se pogoršali od 2019. godine i zadnje procjene tih podataka, ali je u drugim zemljama došlo do poboljšanja pa su prestigle Njemačke na ljestvici, navodi se. njemački val.

Za poduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švicarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Njemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mjesto. Kao glavni problem navodi se spor digitalizacije. Njemačka, za razliku od drugih zemalja, zahtijeva i posjedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo društveno prihvaćanje migranata.

I druge zemlje su privlačnije za osnivače poduzeća

U 2023. godini po prvi put su u okviru OECD-ovog indeksa ispitani i okvirni uvjeti za osnivačke tvrtke. U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska.

Njemačka je u toj kategoriji zauzela 12. mjesto. Kao razloge za takvu ocjenu autori studija vide manje mogućnosti za napredovanje u karijeri, premalo inovatora i nedostatak odgovarajućih viza.

Njemačka sveučilišta među najatraktivnijima

“Njemačkoj su potrebni kvalificirani radnici, uključujući one iz inozemstva, kako bi osigurala održavanje svog trenutnog prosperiteta. Međunarodne usporedbe jasno pokazuju što Njemačka treba učiniti kako bi migracija kvalificiranih radnika, koja je toliko važna za našu zemlju, bila još bolja“, kaže o rezultatima studije Ralph Heck, izvršni direktor Zaklade Bertelsmann.

U sferi visokog obrazovanja, međutim, zemlja dobro kotira u međunarodnoj usporedbi. Prema rezultatima istraživanja, u segmentu atraktivnosti za studente iz cijelog svijeta Njemačka je na drugom mjestu, iza SAD-a.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr