Disney prikazao “pravu” svjetlosnu sablju

Ljubiteljima Ratove zvijezde velika je opsesija imati “pravu” svjetlosnu sablju, oružje koje se koristi u toj filmskoj franšizi vremenom je postalo njezin zaštitni znak. Takva svjetlosna sablja morala bi biti nalik na onu filmsku, biti kompaktna i prijenosna, ali i imati svjetlosnu oštricu koja se može potpuno isključiti. Kako filmski svijet CGI čarolije nije lako preslikati u stvarni svijet, mnogi su to pokušavali učiniti, no gotovo uvijek uz određeni kompromis – ili sablja ne izgleda kao filmska, ili svijetli ali se ne uvlačii slično.

Baš kao Obi-Wan

Ne, tvrtka Disney, danas vlasnica spomenute filmske franšize (tj. Lucasfilm, od 2012.), prihvatila se posla i napravila prototip koji radi u stvarnom okruženju i izgleda baš poput filmske rekvizite. Nakon više od stotinu prototipova, korištenjem 3D printera, laserskih rezača, kombiniranjem kupljenih i po narudžbi izrađenih dijelova, uspjeli su doći do zadovoljavajućeg proizvoda.

Njega je javnost ovoga vikenda otkrio Josh D’Amaro, Disneyjev direktor tematskih parkova, iskustava i proizvoda, na konferenciji SXSW u Austinu, Texas. D’Amaro kaže da je u konačnici cijeli proizvod “pogodio” onako kako su željeli – ima odgovarajuću funkcionalnost, temperaturu boje, svjetlinu, zvuk, sve upakirano u kompaktnu ručku. Publika je, kako možete vidjeti u priloženom videu, bila oduševljena.

Kako to zapravo radi?

Pravim fanovima nije dugo trebalo otkriti i kako cijela stvar (vjerojatno) radi. U bazi patenata pronašli su jedan iz 2017. godine, pripisan upravo Disneyu, u kojem se opisuje mehanizam izvlačne svjetlosne sablje. On kaže kako je plastični materijal oštrice savitljiv i formiran u željeni oblik te uzdužno rasječen na dva dijela. Kada se izvuku iz ručke, ta dva dijela tvore plastični cilindar, odnosno kompaktnu svijetleću oštricu.

Prilikom izlaska iz ručke, plastične polovice cilindra prolaze kroz mehanizam, nalik patentnom zatvaraču, koji ih spaja u jednu strukturu. Kada se ugasi, svaki dio namotava se natrag oko svojeg koluta unutar drške u kompaktnu zavojnicu.

Za sada nije poznato radi li se samo o zabavnom projektu koji su u Disneyu izradili kao dokaz koncepta, ili ga planiraju u budućnosti pretvoriti u igračku, koja će se naći u prodaji.

Više o temiIzvor:Bug.hr