Kanadska fregata stigla u Split

Fregata kanadske kraljevske mornarice uplovila je jutros u splitsku luku. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič javio se uživo iz Splita i otkrio sve detalje o ovom posjetu.

GalerijaBrodovi NATO-a u Splitu - 4 Brodovi NATO-a u Splitu - 3 Brodovi NATO-a u Splitu - 2 +4Brodovi NATO-a u Splitu - 1


U Splitu je uplovila kanadska kraljevska fregata. Sve to uz velike mjere sigurnosti i pratnju našeg vojnog broda “Faust Vrančić”.

Privezivanje su budno pratili naoružani mornari. Ali i znatiželjni Splićani i gosti. “Ja sam za NATO. Mislim da je prijateljski posjet lijepa gesta Kanade. To je dobro i za međunarodne odnose”, poručio je posjetitelj iz Češke.

Uz ovaj, dolaze još četiri vojne broda skupine NATO-a, au Splitu će boraviti do srijede. S njima dolazi i oko tisuću mornara.

Bit će tu američki razarac, te još tri fregate – grčka, turska i nizozemska. “Ova situacija u Ukrajini sigurno ovisi o tome što dolaze. Prijateljske zemlje mogu uvijek doći”, poručio je Splićanin.

A nakon duge plovidbe, kad mornari dođu na rivu možda zaplešu zumbu. Neće izostati ni hrana i piće. Jer mornari su i dobri potrošači tvrdi splitski konobar. “Troše, troše – vole oni provod, tko ne voli provod.”

A nešto će i raditi jer se sprema i vojna vježba.

Ovo nije prvi dolazak velikih ratnih brodova u Split

Vojna prisutnost uvijek privlači pažnju. Kako lokalnog stanovništva, tako i šireg našeg okruženja. Jasan je ovo znak suradnje Hrvatske i drugih zemalja NATO-a.

“Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru sa pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Prilika je to za razmjenu znanja i vještina, zasigurno je tu i razmjena informacija. Jer, ne smije se zaboraviti niti ono što se događa ne tako daleko od Hrvatske”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV. Mario Jurič.

Ovaj ratni brod već je ranije sudjelovao u nekoliko NATO-vih misija. A kao i svi ostali brodovi, ranije je uplovljavao u Hrvatsku.

„Pamtimo mi dolaske i većih i moćnijih plovećih „zvijeri”. Poput prošlogodišnjeg dolaska nosača zrakoplova Harryja Trumana. On se u Splitu pojavio u veljači. I to samo deset dana prije Ruske agresije na Ukrajinu”, prisjetio se Jurič.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr