Kim Jong Un lansirao još dvije rakete, Južna Koreja i SAD počinju najveću vojnu vježbu u posljednjih pet godina

Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su u ponedjeljak najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je nekoliko sati prije toga objavila da je ispalila dvije krstareće rakete.


Washington i Seul pojačali su suradnju u pitanjima obrane suočeni sa sve većom vojnom i nuklearnom prijetnjom Pjongjanga koji je u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj pokušaja.

Vježbe “Freedom Shield” američkih i južnokorejskih snaga, koje počinju u ponedjeljak, trajat će najmanje deset dana i bit će zbog pojačane agresivnosti Sjeverne Koreje usmjerene na “razvoj sigurne okoline”, izjavili su saveznici.

Vojska Južne Koreje objavila je početkom ožujka da specijalne snage iz Washingtona i Seule organiziraju vojne manevre “Teak Knife” koje simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji, prije “Freedom Shield”.

Sve te vježbe izazivaju ljutnju Pjongjanga koja ih smatra generalnom probom za invaziju na njezin teritorij ili svrgavanje režima, pravdajući svoje nuklearno oružje i balističke programe potrebom za obranom.

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dvije krstareće rakete na podvodnom metu, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. KCNA tvrdi da je test bio uspješan i da su projektili pogodili svoje ciljeve.

Načelnik vojnog stožera Južne Koreje rekao je da je vojska u stanju pripravnosti i da obavještajne službe surađuju sa svojim američkim kolegama na analizi incidenata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr