U Twitterovim vodama: Meta radi na decentraliziranoj društvenoj aplikaciji

Čim se pojavi neka društvena mreža koja dobiva na popularnosti, Meta će ju gotovo sigurno pokušati akvizirati. Vidjeli smo u prošlosti da tvrtka kopira različite vrste formata od svjedoka do kratkih vertikalnih videa (tzvreelsa)koji su prvo postali popularni na drugim platformama.

Meta sada radi na decentraliziranoj aplikaciji za slanje poruka, što su potvrdili u priopćenju za javnost u kojem nisu dali detalje o tome kada planiraju objaviti aplikaciju.

– Istražujemo samostalnu decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih ažuriranja. Vjerujemo da postoji prilika za odvojeni prostor u kojem kreatori i javne osobe mogu dijeliti pravodobne novosti o svojim interesima – rekao je glasnogovornik Mete.

Ova nova decentralizirana aplikacija, kodnog naziva P92, još uvijek je u razvoju, kao što je prvi izvijestio MoneyControl. Prema dokumentima koje je tvrtka objavila, aplikacija će omogućiti korisnicima da se prijave putem svog Instagram profila. To bi moglo smetati ljudima koji možda ne žele dijeliti te podatke s drugom Metinom aplikacijom, objavio je TechCrunch.

U izvješću Platformera stoji da će projekt nadgledati voditelj Instagrama Adam Mosseri. Tvrtka već uključuje pravni odjel kako bi ‘nanjušila’ rane probleme u vezi s privatnošću prije nego što aplikacija postane javna, dodaje se u izvješću.

Zdrava konkurencija

Metin potez smatra se pokušajem izgradnje Cvrkut alternativa ili konkurenta Mastodont. Potonji je stekao popularnost nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter. Decentralizirana mreža dio je Fediversea, mreža decentraliziranih poslužitelja koja podržava ActivityPub protokol. Nova aplikacija Metina također planira podržati ActivityPub koji olakšava povezivanje s drugim mrežama poput Mastodone, prema MoneyControlu.

Postoji mnogo drugih mreža koje su implementirale (ili planiraju implementirati) podršku za ActivityPub uključujući Tumblr, Flipboard i Flickr.

Međutim, decentralizacija nije ograničena na ovaj protokol. Bluesky, kojeg podržava Jack Dorseypokrenuo je svoju iOS aplikaciju u beta verzija prošlog tjedna. Međutim, bivši inženjer Twittera Blaine Cook rekao je prošle godine za TechCrunch da je imati konkurentske protokole dobra stvar.

– Mislim da je važna raznolikost protokola, kao i raznolikost aplikacija izgrađenih na temelju protokola. Međutim, čvrsto vjerujem da interoperabilnost između ActivityPuba i Blueskyja neće biti teška. Jedna stvar koja uključuje interoperabilnost između Twittera i Faceba

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr