Apple Watch bi mogao poslužiti kao daljinski za ostale kućne uređaje

Apple TV, HomePod i razni pametni kućni uređaji povezani s Appleovim HomeKitom mogli bi se u budućnosti povezati na neki drugi način. Osim što se sada njima može upravljati, primjerice, preko iPhonea ili virtualne asistencije Siri, Apple je zamislio da se IoT dodacima u domu može upravljati i gestama ruku. Ali samo ako je na toj ruci njihov pametni sat – Apple Watch.

Mahanjem do kontrole

Ovu ideju opisuje patent, koji je Apple predao američkom Uredu za patente, što im još nije odobreno, ali je nedavno postalo javno dostupno. Iz tvrtke ističu da su temeljne opisane tehnologije niz senzora, koji se nalaze u pametnim satovima i drugim nosivim uređajima, a koji su u stanju prepoznati geste i pokrete ruku – akcelerometri, žiroskopi i magnetometri. Uz to, tehnologija bi se oslanjala i na bežične mreže (UWB, Bluetooth), pomoću kojih bi sat komunicirao s drugim povezanim uređajima.

Kako se navodi u patentnoj prijavi, sat bi mogao prepoznati pokrete ruku i prstiju, a određene njihove geste bile bi predodređene za radnje poput odabira aktivnog uređaja, njegovog uključivanja i isključivanja, kontrole reprodukcije glazbe, glasnoće i slično. Korisnici bi, dakle, imali mogućnost samo “mahnuti” nekom uređaju, a on bi onda radio što se od njega traži.

Set gesti, koje bi služile kao “daljinski upravljač”, bio bi konačan, a ista gesta koristila bi se u upravljanju s više uređaja – u isto vrijeme bitno će biti i ugraditi gestu za odabir uređaja kojim se želi upravljati. U pozadini svega radili bi algoritmi strojnog učenja, koji bi imali zadatak prepoznati pokrete i položaje ruke, tj. odvojiti nenamjerne pokrete od gesti, kojima bi korisnik svjesno htio upravljati nekim drugim Appleovim uređajima.

Više o temiIzvor:Bug.hr