HP ProBook 440 G9 predstavnik je cjenovno pristupačne poslovne klase

SPECIFIKACIJE – HP ProBook 440 G9
Zaslon 14” / 1920×1080 / IPS/ 60 Hz
Procesor Intel Core i7-1255U (2P, 8E / 12T)
Grafička kartica Intel Iris Xe grafika
Memorija 16 GB DDR4
Disk 512 GB NVMe PCIe
Mreža Realtek RTL8852AE Wi-Fi 6 (2 x 2) i Bluetooth®️ 5.2
Priključci 1 × HDMI 2.1
1x USB tip C (priključak za zaslon)
3 × USB 3.2 tipa A
3,5 mm audio
Vrijeme 1,38 kg
Dimenzije 321,9 × 213,9 × 19,9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 1 godina
Cijena 1.220,70 eura

HP ProBook prijenosna računala već su dugo na tržištu, a serija 440 G9 koja je naslijedila G8 nastavlja dugu tradiciju mainstream prijenosnih računala s oznakom Pro koja nagovještava uređaj namijenjen poslovnim korisnicima. Budući da su poslovna prijenosna računala prilično skupa kategorija, HP već godinama nudi ProBook seriju koja po nešto pristupačnijoj cijeni pruža najvažnije značajke potrebne jednom uredskom uređaju.

Elegantan izgled jedan je od stavki koja prati seriju. Prijenosnik ima minimalistički dizajn, jasne linije i oko ruba zaslona i tipkovnice upotrijebljen je aluminij pa je kućište relativno čvrsto i ne savija se pod opterećenjem. Radi se o 14” prijenosniku i prenosivost te male mase među glavnim su mu karakteristikama. Ono čime se baš i ne može pohvaliti sučelja. Iako je serija G9 napravljena na Intelovom čipsetu izostala je podrška za Thunderbolt 4, niti jedan USB C neće vam biti dovoljan za povezivanje s vanjskim monitorom. Uz to, tu su tri klasična USB porta te HDMI 2.1.

HP ProBook 440 G9 neće oduševiti izborom sučelja, ali je prisutan USB C s podrškom za Display Port.  Doduše, na laptopu s Intelovim čipsetom voljeli bi vidjeti i Thunderbolt
HP ProBook 440 G9 neće oduševiti izborom sučelja, ali je prisutan USB C s podrškom za Display Port. Doduše, na laptopu s Intelovim čipsetom voljeli bi vidjeti i Thunderbolt

Ono čime HP s ovom serijom konkurira odabira hardvera. Intelov Core i7-1255U je učinkovit procesor koji ima dvije Performance i osam Efficiency jezgri te je za većinu radnih zadataka koje se u uredskom radu mogu staviti ispred ProBook overkill. Rame uz rame s procesorom Intelove dvanaeste generacije radi 16 GB, doduše DDR4 radne memorije te 512 GB SSD koji je povezan PCI 3.0 konekcijom. Bez obzira što to nisu najnoviji standardi, u istim performansama se to neće osjetiti. S pozitivne strane, prijenosnik se lako nadograđuje s još radne memorije, većim diskovima i do svih komponenti jednostavno doći.

Novi IPS ekran, aluminijska ploča oko tipkovnice i minimalistički pristup otkrivaju poslovnu namjenu serije ProBook
Novi IPS ekran, aluminijska ploča oko tipkovnice i minimalistički pristup otkrivaju poslovnu namjenu serije ProBook

U odnosu na prošlu generaciju HP je napravio promjenu u području zaslona jer je VA zaslon zamijenio IPS tehnologijom koja ima puno bolje kutove gledanja i prikaza, iako svjetlina od maksimalnih 250 cd/m² ne obećava čuda. Mrežne performanse su dobre s podrškom za Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.2 modulom. Tipkovnica se zove HP Premium Keyboard i uz uobičajeni raspored i kvalitetu za ovu kategoriju može se pohvaliti pozadinskim osvjetljenjem i otpornošću na prolijevanje tekućine. Touchpad maksimalno iskorištava preostali prostor i nema vidljive fizičke tipke.

Što se tiče poslovne upotrebe, HP je ugradio čitač otiska prsta za biometrijsku prijavu. HP Wolf Security softverski je paket koji dolazi s ovim uređajima i omogućuje vam da zaštitite uređaj od potencijalnog zlonamjernog softvera u zaštićenom sandbox pregledniku na način na koji su HP Sure Sense i HP Sure Click. Drugi navedeni instalirani HP-ov softver ipak se čini malo pretjeranim. HP je na seriju instalirao 720p web kameru koja nudi prosječne performanse, ali ima fizički zatvarač s kojim možete blokirati pogled na oko kamere.

Ono što ne oduševljava je trajanje baterije od oko 6 sati jer je djelomično kriva mala baterija, no i Intelov procesor koji nema Ryzenovu učinkovitost.

Cijena ovog uređaja je oko 1000 eura za model s i5 procesorom i iznad 1200 eura za uređaj koji pogoni i7. Radi se o kompaktnom i laganom uređaju koji fokusirano pruža značajke zanimljivim uredskim korisnicima. Na mnogim je drugim područjima ProBook uštedio, no ukupni paket ipak nije povoljniji od specijaliziranih poslovnih serija laptopa premium izrade i značajke.

Više o temiIzvor:Bug.hr