Osnivač ChatGPT-ija Sam Altman usporava starenje lijekom za dijabetes

Prema nekim studijama, metformin se pokazao korisnim u smanjenju rizika od demencije, usporavanju kognitivnog pada, pa čak i smanjenju rizika od raka.

Inženjeri, milijarderi, inovatori i biohakeri iz Silicijske doline pronašli su novu opsesiju – metformin. Taj lijek za dijabetes tipa 2, kako su otkrili, kod nekih ima neočekivanu nuspojavu – usporavanje starenja, s obzirom na njegovu dostupnost, uz malu pomoć svojih liječnika pije ga s redovnim dozama vitamina i suplemenata.

Naime, prema nekima, lijek koji se već desetljećima koristi za liječenje dijabetesa i poremećaja povezanih s lučenjem inzulina poput, primjerice, inzulinske rezistencije, pokazao se korisnim i za smanjenje rizika od demencije, usporavanje kognitivnog pada, pa čak i smanjenje rizika od raka. Jedan od ljubitelja metformina je, prenosi MSN, Sam Altmanizvršni direktor i osnivač kontroverznog ChatGPT-a koji koristi značajna sredstva u poboljšanju kvalitete i produljenju života.

Stroga rutina

Altman se, kad je zdravlje u pitanju, drži pomno isplaniran, stroge rutine. Tako, primjerice, izbjegavanje šećera i ljute hrane koja, kako je svojedobno zapisao na blogu, može izazvati upalne procese u tijelu. Pije proteinske šejkove (ako ih prezire) te samo jednu šalicu espressa dnevno. Tri puta tjedno diže utege, a povremeno uključuje i HIIT treninge. Spava u mračnoj, tihoj sobi te pazi da ima optimalnu temperaturu.

Ako ga muči nesanica, uzima tablete i “vrlo malo kanabisa”, a osim metformina svakodnevno konzumira pomno birane suplemente. Osim što u svoju svakodnevicu uvodi ‘biohakerske’ metode kojima hakira vlastiti organizam i čini ga otpornim na poremećaje, bolesti, pa čak i starenje, inovator znatan novac ulaže iu razvoj novih poslova koji obećavaju produljenje života očekivano trajanje. Tako je, navodno uložio čak 180 milijuna dolara tvrtke Retro Biosciences koja se bavi genetskim inženjeringom i transplantacijom plazme.

Oprezno s lijekom

Altman se svojim ulaganjima pridružio skupini milijardera kao što su Jeffa Bezosa, Mark Zuckerberg ja Jack Dorsey koji se nalaze u biotehnološkim startupima čiji je cilj razviti tretmane i tehnologiju za proizvodnju života. Iako novi tretmani i suplementi mogu učiniti dobro organizmu, stručnjaci upozoravaju da s metforminom valja oprezno, jer on, kao i svaki drugi lijek, ima nuspojave koje i nisu toliko pozitivne.

Tako je i ‘otac’ biohakiranja, Dave Apsreyna svom bl

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr