Štete na kućama zbog miniranja u kamenolomu, na terenu Državne inspekcije: “Treslo se, mislio sam da će se srušiti”

Zbog miniranja u kamenolomu štete bilježe na obiteljskim kućama i lokalnim prometnicama, načelnik Segete najavljuje novi pristupni put za kamione. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, na terenu je i Državni inspektorat.

GalerijaSeget na nogama zbog kamenoloma - 1 Seget na nogama zbog kamenoloma - 2 Seget na nogama zbog kamenoloma - 4 +0Seget na nogama zbog kamenoloma - 3


U općini Segetkoju je proslavio bivši načelnik pritvoren zbog sumnji u izdavanje naloga za stotine tisuća kuna fiktivnih računa u restoranima, vladajući i oporba nikako da se dogovore da li je proračun izglasan zakonito, pa sve provjerava Ministarstvo financija.

Sada zbog miniranja u obližnjem kamenolomu nema mirnog sna.

“To se potreslo, ja sam pobjegao. Mislio sam da će kuća pasti”, rekao je Kaja Špika iz Segete.

Gotovo da nema sobe u njegovoj kući koju ne treba renovirati. Kaže: “To je od detonacije, to je barut. Bio sam nekoliko puta u općini, razgovarao sam, odgovarao, ali ništa nisu poduzeli.”

Kamioni se mimoilaze uskom cestom između obiteljskih kuća.

Nikola Jadrić kaže: “Svakih pet minuta, ovo je jedan od manjih. Cesta je totalno uništena, potporni zidovi jednog će dana pasti, kamion će završiti u polju.”

U ponedjeljak su tijelima zaustavili rad kamenoloma na sat vremena.

“Pretovareni, ni pokriveni ceradom ni ništa. Kad zapuše bura, ne vidi se nebo od prašine. Kad idete autom, upadne vam kotač i izgubite kontrolu”, rekla je Jadranka Špik.

“Radno vrijeme je praktično da ga nema, došlo je od nula do dvadeset četiri”, kaže Tonko Čivadelić.

Milena kaže: “I ujutro i navečer, i subotom i nedjeljom. Ja sam blizu puta, prašine koliko god hoćete. Zidovi nam isto pucaju, gletam, pituramo svako malo.”

Dvije tisuće godina na ovom se mjestu vadi kamen. Struka upozorava da moderna eksploatacija radi štetu.

Arheologinja iz Muzeja grada Trogira Lujana Paraman kaže: “Uništava i kamenarska povijest Trogira. Od ovog kamena napravljen je i cijeli Trogir i cijela okolica, svi najvažniji spomenici, katedrala.”

Općinski načelnik, koji s javnosti komunicira samo pisanim putem, najavljuje dozvolu za novu pristupnu prometnicu kamenolomu. Iako poboljšana koncesija Ministarstva gospodarstva za eksploataciju istječe šest godina.

“Sad dolazi u pitanje uopće isplativost njihovog projekta pristupnog puta. Kupovinu zemljišta, rješavanje imovinskopravnih odnosa, izgradnja”, rekao je nezavisni općinski vijećnik. Ante Barada.

Investitor ne odgovara na pozive mještana, samo im poručuje da se sve radi u skladu s dozvolama i propisima.

Potvrda za Dnevnik Nove TV stiže iz Državnog inspektorata. Zajednički nadzor na ovoj lokaciji provode rudarska, sanitarna i inspekcijska rada te inspekcija zaštite okoliša.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr