Vladin paket pomoći neće biti dovoljan? Dječji doplatak opet kao socijalna pomoć, a inflacija ne utječe jednako na sve

Nakon što je mjera za ublažavanje rasta cijena energije i inflacije Vlada predstavila koalicijskim i socijalnim partnerima, na red je stigla i opća javnost, a mjere joj upravo predstavlja premijer Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.


Premijer Andrej Plenković predstavljanajnoviji paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvuvrijedan 1,7 milijardi eura, koji će Vlada usvojiti na redovnoj sjednici ovaj tjedan, a na snagu će stupiti od 1. travnja.

Andrej PlenkovićVladin paket pomoći – 2(Foto: DNEVNIK.HR)

“Globalna energetska kriza izazvala nam je inflatorne pritiske, pa mjerama koje poduzimamo praktički zadnjih više od godinu dana, a kada ubrojimo i COVID-19 gotovo posljednje tri godine, želimo postići tri temeljna cilja: za građane i za gospodarstvo i sve druge institucije kako bismo ublažili rast cijena energenata, što više zaštitili od inflacije i posebno kalibrirano davali potpore i poticali različitim ciljnim skupinama kako bismo pomogli onima koji su najugroženiji u krizi”, rekao je Plenković govoreći o detaljima Vladina paketa pomoći koje možete pogledati u fotogaleriji.

Andrej PlenkovićAndrej PlenkovićFoto: DNEVNIK.hr

”Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci – od 1. travnja do 30. rujna, bit će pod istim uvjetima kao i dosad. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata”, najavio je premijer.

Do ožujka iduće godine produžuje se i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuku prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

”Za paket električne energije je 600 milijuna eura”, istaknuo je premijer i dodao da hrvatski građani kontinuirano plaćaju najniže cijene u Europskoj uniji izuzevši Mađarsku.

Mjere za ograničenje rasta cijena plina za građane teške su 150 milijuna eura. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. vrijednost mjere je 95 milijuna eura.

Cijena kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024., kazao je Plenković i dodao da potpora za poduzetnike kad je riječ o plinu ostaje ista za jednog poduzetnika s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Slijede porezne olakšice za energente za grijanje, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura.

Andrej PlenkovićVladin paket pomoći – 1(Foto: DNEVNIK.HR)

Osiguranje će se potpora umirovljenicima, primateljima dječjeg doplatka, nezaposlenima, braniteljima, pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su i sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, pobrojao je premijer.

Paket mjera dobio je potporu svih kojima je dosad predstavljen, od komore do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine, pohvalio se Plenković.

Jednokratno povećanje dječjeg doplatka

”Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom – jednokratno će biti obuhvaćeno 128.000 obitelji, a to je 230.000 djece”, kazao je Plenković i naveo iznos naknade po djetetu u obitelji:

  • za jedno dijete 45 eura
  • za dvoje djece 70 eura
  • za troje djece 100 eura
  • za četvero djece 130 eura
  • za petero i više djece 160 eura

Bit će to ukupno devet milijuna eura i bit će isplaćeno u travnju, najavio je premijer.

Pomoć umirovljenicima

U travnju će doći do usklađivanja mirovine u vrijednosti od 75 milijuna eura, a svi bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura.

  • za mirovine do 260 eura ide jednokratna pomoć od 160 eura
  • za mirovine od 261 do 330 eura ide jednokratna pomoć od 120 eura
  • za mirovine od 331 do 470 eura ide jednokratna pomoć od 80 eura
  • za mirovine od 471 do 610 eura ide jednokratna pomoć od 60 eura

Također, izmjenama Zakona o doprinosima dodatno će se poboljšati položaj umirovljenika jer će se ukinuti dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje što znači povećanje mirovine za 32.000 umirovljenika koji taj doprinos plaćaju sami iz mirovine.

Andrej PlenkovićOgraničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica(Foto: DNEVNIK.HR)

Otkriveno što će se dogoditi zamrzavanjem cijena proizvoda

Kad je riječ o proizvodima kojima je zamrznuta cijena, jedan je maknut s liste.

“Zbog moguće nestašice izmještamo svinjske proizvode – lopaticu i vrat. Zato stavljamo cesar meso. To znači osam proizvoda umjesto devet. Cesar meso je unutra, lopatica i vrat su vani, a lopatica i vrat su vani. “, rekao je Plenković.

Kritike su stigle od oporebe, pogotovo kada je riječ o dječjem doplatku, koji je u Hrvatskoj i dalje svojevrsna socijalna pomoć, a ne pravo svakog djeteta, a ni inflacija ne utječe na sve jednako. Plenković je odbacio njihove kritike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr