Minijaturni čip za korištenje u medicini ostaje u zubu, a donosi i Bluetooth vezu

Silicon Labs, proizvođač specijaliziranih poluvodičkih čipova, predstavio je ovaj tjedan novu seriju svojih čipova, xG27, koji bi mogao revolucionirati brojne industrije, iako se njegova primjena vidi više u medicinske svrhe. Čipovi ove serije su tipa SoC (system on a chip) pa objedinjuju nekoliko funkcija – od prikupljanja podataka sa senzora, preko njihove obrade, do bežičnog prijenosa putem sigurne niskoenergetske Bluetooth LE mreže. Uz sve to, čip BG27koji vidimo na slici, površinom mjeri tek 2,6 x 2,3 milimetra.

“Plavi zub” u zubima

Kao takav, ovaj bi se SoC mogao koristiti za, primjerice, izradu pametnih zubnih implantata i drugih srodnih pametnih nosivih uređaja iz medicinske domene. Zbog svoje minijaturne veličine bit će ga moguće ugraditi u razne vrste uređaja. Među prvima je to učinila tvrtka Lura Health koja će njime opremiti svoje “pametne proteze”.

One bi, primjerice, mogle kontinuirano pratiti sastav slike u ustima korisnika, mjeriti joj kiselost te tako pomoći u poboljšanju oralnog zdravlja. Precizno i ​​kontinuirano praćenje podataka iz sline, kažu, stomatolozima moglo bi omogućiti testiranje čak i do tisuću različitih zdravstvenih stanja kod njihovih pacijenata. Prvi takvi uređaji mogli bi se naći na tržištu, ovisno o regulatornim odobrenjima, u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Vezana medicina i dijagnostika

Ovaj uređaj spada u kategoriju Internet of Medical Things (IoMT), a napajat će ga postojeće baterije koje se koriste u medicini, smještene unutar implantata, posebnih flastera ili nositelja malih EKG uređaja i mjerača glukoze. Čip je dizajniran za uštedu energije, automatski ide u stanje mirovanja kada se ne koristi i ima ugrađen mjerač napunjenosti baterije.

U Silicon Labsu vjeruju da će IoMT tehnologije transformirati industriju zdravstva te uvesti novu razinu digitalizacije, kako u liječenju u medicinskim institucijama, tako i kod kuće.

Više o temiIzvor:Bug.hr