Nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica, ulagače danas ohrabrila nova vijest

Špekulira se i da će američka središnja banka usmjeriti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je ulagače ohrabrila vijest da će švicarska središnja banka odobriti golemi kredit Credit Suisseu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon jučerašnjeg pada od gotovo 3 posto.

Istodobno je londonski FTSE indeks ojačao 1,22 posto, na 7435 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 posto, na 14,937 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 6974 boda.

Snažan rast indeksa najvećim je dijelom posljedica skoka cijena dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku za 2,3 posto, jer je popustila bojazan od bankarske krize, nakon vijesti da će švicarska središnja banka otvoriti kreditnu liniju od gotovo 54 milijarde dolara za Credit Suisse.

Cijena dionica Credit Suissea potonula je jučer oko 24 posto, na rekordno niskoj razini, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio je da ne može pružiti nikakvu dalju financijsku pomoć švicarskoj. banci.

Cijena dionice Credit Suisse jutros je skočila gotovo 30 posto nakon vijesti o pomoći švicarskih monetarnih vlasti.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednica čelnika Europske središnje banke. Prije mjeseca dana oni su najavili da će zbog visoke inflacije u ožujku dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

Ne, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnja banka mogla odustati od toga i kamate povećati za 0,25 postotnih bodova.

Špekulira se i da će američka središnja banka usmjeriti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Još prošlog tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Ja ne

Više o temiIzvor:Poslovni.hr