Češka tvrtka kupila više od 30% dionice Luke Rijeka, objavit će ponudu za preuzimanje

Prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Luka Rijeka dd ostvarila je u prošloj godini bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat u odnosu na godinu prije kada je tvrtka imala gubitak od gotovo 28 milijuna kuna.

Češka tvrtka Port Acquisitions objavila je u srijedu da je za nju nastala obveza za objavu ponuda za preuzimanje Luke Rijeka, nakon što je danas ranije stekla 4,55 milijuna redovnih dionica te riječke tvrtke, što predstavlja 33,73 posto vlasničkog udjela.

Ta je češka tvrtka u utorak stekla od poljskog OT Logisticsa 3,37 milijuna redovnih dionica Luke Rijeka, što čini 24,98 posto vlasničkog udjela te također od poljskog investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagranicznej (Foreign Expansion Fond) još 1,18 milijuna redovnih dionica, što predstavlja 8,75 posto temeljnog kapitala, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Tako s dionicama koje je već imao, Port Acquisitions ukupno sada posjeduje 4,64 milijuna redovnih dionica Luke Rijeka ili 34,42 posto temeljnog kapitala, a kako time prelazi zakonski prag od 25 posto dionica s pravom glasa, za njega je nastala obveza za preuzimanje. .

Port Acquisitions osnovan je u studenom 2022., a jedini osnivač je CE Industries, češki industrijski holding koji djeluje na europskim tržištima željezničkog prometa, recikliranja sirovina i energije. Tvrtka se obvezuje u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Luke Rijeka, a ponuda će biti neuvjetovana.

Svoju namjeru preuzimanja iskazao je i švicarski Zentralschweizerische Investment Holding

Putem Zagrebačke burze jučer je i švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.), objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a da se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica Luke Rijeka.

Švicarsku tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, au objavi se kao član Upravnog odbora švicarske tvrtke navodi Norbert Sailer Khuepach.

Prema podacima iz publikacije, temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG iznosi sto tisuća švicarskih franaka, a riječ je o novoosnovanom trgovačkom društvu koje je registrirano početkom studenog prošle godine.

Svrha društva je, kako se prenosi, “stjecanje, držanje, upravljanje i raspolaganje ulaganjima te pružanje svih usluga vezanih uz funkciju holdinga, te pružanje savjetodavnih usluga društvima o pitanjima upravljanja i operativnim aspektima”.

U objavi se objavljuje kako će dobrovoljna ponuda za preuzimanje Luke Rijeka biti objavljena u roku iu postupku propisanom Zakonom o preuzimanju dioničkih društava, temeljem obračunatog sukladno članku 16. tog Zakona, a po odobrenju zahtjeva za objavu ponuda za preuzimanje od strane Hrvatskih agencija za nadzor. financijskih usluga (Hanfa). Kako švicarska tvrtka nema dionice u Luci Rijeka, za određenje cijene trebala bi se primjenjivati ​​ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u posljednja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponuda za preuzimanje.

Izričito se u ponudi navodi da će se ponuditelj odnosno švicarska tvrtka “djelovati u svoje ime i za svoj račun, a ne zajednički s drugim osobama izvan društva i kruga dioničara”.

Po zadnjim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25,02 posto dionica Luke Rijeka, AZ obvezni mirovinski fond 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara još je nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

OT Logistics je svoj udjel povećao na 24,98 posto krajem prošlog tjedna, kada je od poljskog Rubicon Partners Ventures ASI stekao 17,51 posto dionica. Tih 17,51 posto dionica je OT Logistics bio prepustio Rubiconu prije nekoliko godina zbog poslovnih poteškoća u kojima se bio našao.

Početkom veljače OT Logistics je putem Varšavske burze objavio da je sklopio predugovor s češkom tvrtkom Port Aquisitions, iza koje stoji češki poduzetnik Jaroslav Strnad, o kupnji udjela u Luci Rijeka, a kao preduvjet za to se spominjalo okrupnjavanje portfelja koje poljske tvrtke imaju u Luci Rijeka. .

Ovim ugovorom predviđeno je da će OT Logistics prodati 3.421.224 dionice Luke Rijeka, odnosno 25,38 posto dionica, po cijeni od 7,70 eura po dionici, kao i da se OT Logistics obvezuje češkoj tvrtki osigurati Inozemni fond za ekspanziju. po toj cijeni prodala svojih 1.179.355 (8,75 posto) dionica Luke Rijeka.

U toj je objavi na Varšavskoj burzi bilo navedeno i da će se transakcije odvijati u dvije faze, kao i da su ugovorne strane predvidjele da cjelokupna transakcija bude završena najkasnije do 23. ožujka ove godine.

Luka Rijeka znatno povećala prihod i dobit u 2022.

Prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Luka Rijeka dd ostvarila je u prošloj godini bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego godinu prije kada je

Više o temiIzvor:Poslovni.hr