Bankari svih zemalja, ujedinite se! Čak 11 spašavanja američkih banaka First Republic

Financijska tržišta polako se oporavljaju nakon što je nekoliko američkih bankarskih divova skočilo kako bi spasilo manjeg regionalnog zajmodavca za koji se smatralo da mu prijeti kolaps. Naime, zabrinutost ulagača zbog krize u bankarskom sektoru splasnula je nakon što je čak 11 američkih banaka ubrizgalo novac 30 milijardi dolara u Prva Republikaobjavio je Reuters.

Nedavni kolapsi banaka u SAD-u potaknuli su opravdane strahove o zdravlju tamošnjeg bankarskog sustava i natjerali ulagače da dobro razmisle gdje žele čuvati svoj novac.

Britanski burzovni indeks FTSE 100 porastao je u petak, a ranije je japanski Nikkei porastao 1,2 posto, čemu su pripomogle dionice banaka i elektronike. Jedanaest američkih banaka koje su najavile podršku izjavile su da je akcija odražavala njihovu ‘povjerenje u bankarski sustav zemlje’objavio je BBC.

– Ovaj iskaz potpore grupe velikih banaka vrlo je dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sustava – rekli su američki financijski dužnosnici.

‘Vlasti djeluju proaktivno’

Nakon propasti Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, ulagači su se zabrinuli da bi i druge banke mogle doživjeti istu sudbinu. Američki regulatori skočili su uz pomoć tijekom vikenda kako bi osigurali da klijenti SVB-a i Signature Banka imaju puni pristup svom novcu.

Dionice First Republica sa sjedištem u San Franciscu lopate na gotovo 70 mjestotijekom prošlog tjedna, zbog straha da će biti sljedeća banka kojoj prijeti navala klijent koji mahnito povlači svoje depozite.

Međutim, plan spašavanja 11 banaka, predvođen JP Morganom i Citigroupom, ohrabrio je tržišta dionicaa dionice First Republica su u jednom trenutku porasle za više od 20 posto.

Ipak, postoje znakovi da nisu sve brige otklonjene. Dionice First Republica pale su 20 posto u trgovanju na burzi nakon radnog vremena nakon što je banka rekla da obustavlja isplatu dioničarima ‘tijekom ovog razdoblja neizvjesnosti’.

Bilo je i drugih znakova napetosti u bankarskom sektoru. Američka središnja banka izvijestila je o porastu hitnog kreditiranja banaka, s 318 milijardi dolara nepodmirenih zajmova u srijedu, u odnosu na 15 milijardi dolara tjedan dana ranije.

Swetha Ramachandran, direktorica ulaganja u tvrtke GAM Investments, rekla je da vlast djeluje ‘proaktivno’.

– Ono što pokušavaju učiniti jest zapravo izgraditi specifične probleme oko pojedinačnih izoliranih banaka kako bi ih spriječili da postanu sustavne… Dakle, ovo je drugačije od 2008. godine što je bio raširen problem u bankarskom sektoru – rekla je za BBC-jev program Today.

Podsjećamo, u četvrtak je američka ministrica financija Janet Yellen izjavila da je ‘bankarski sustav općenito siguran i zdrav’dok je potpredsjednik Europske središnje banke (ECB), Luis de Guindos, rekao da je europski bankarski sektor ‘otporan’.

švicarski debakl

Europu nisu zaobišli niti problemi u bankarskom sektoru, zbog poteškoća sa švicarskim bankarskim divom Credit Suisse. Dionice banke potonule su početkom tjedna zbog zabrinutosti oko njezine budućnosti, prije nego što je Švicarska nacionalna banka (SNB) u srijedu objavila da banku opskrbljuje s do 44 milijarde funti hitnih sredstava.

Središnje banke diljem svijeta ozbiljno su povećale troškove zaduživanja tijekom prošle godine kako bi pokušale obuzdati tempo ukupnog rasta cijena ili inflacije. Ti su potezi naštetili vrijednostima velikih portfelja obveznica koje su banke kupile kada su stope bile niže, što je promjena koja je pridonijela kolapsu SVB-a i postavila pitanja o tome suočavaju li se i druge tvrtke sa sličnom situacijom.

Jeffrey Clevelandglavni ekonomist američke tvrtke za upravljanje nekretninama Payden i Regal, rekao je da bi druge banke mogle biti zahvaćene situacijom.

– Moglo bi biti i drugih ranjivosti… ako središnje banke namjeravaju nastaviti povećavati kamatne stope. Povijesno gledano, kada se to dogodi, vidimo krhkost, vidimo probleme u financijskom sustavu. Opće me ne bi iznenadilo da se pojave druge ranjivosti – rekao je za BBC-jev program Today.

Prije nego što su turbulencije u bankarskom sektoru izbile, očekivalo se da će i Federalne rezerve SAD-a i Banka Engleske (BoE) dodatno povećati kamatne stope na sastancima sljedećeg tjedna. Međutim, zbog nedavnih događaja, neki su nagađali da bi ta povećanja stopa mogla biti smanjena ili čak ukinuta.

ECB je u četvrtak najavio daljnje povećanje kamatnih stopa s 2,5 mjesto na tri mjesta.

– Njihova glavna borba u ovom trenutku je inflacija. Iako slijede širu stabilnost financijskog tržišta, mislim da je njihova poanta bila da su problemi Credit Suissea inherentni i da se odnose na tu banku – rekao je Ramachandran iz GAM Investmentsa.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr