Svjetska tržišta: Wall Street porastao, slijede ga i europske i azijske burze

Već Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju dviju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 1,17 posto, na 32.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,76 posto, na 3.960 bodova, a Nasdaq indeks 2,48 posto, na 11,717 bodova.

Nakon što je danima bio pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke – Silicijska dolina (SVB) i potpis – jučer je S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao više od 2 posto jer je ulagače ohrabrilo spašavanje First Republic Bank.

Zbog financijskih problema, cijena dionice te banke oštro je pala prethodnih dana, no jučer je skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila položiti u First Republic 30 milijardi dolara.

– Banke paže jedna na drugu. Prosloga su vikenda dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sustav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom – kaže Ivana Augustinadirektor u Huntington Private Bank.

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je jedan dan prije švicarska središnja banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu.

Pozitivno na tržište utječu i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sustavu i puštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla usporeti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još prošlog tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Što će Fed učiniti idućeg tjedna, ostaje za vidjeti.

Europske i azijske burze

Europska središnja banka (ECB) jučer je, pak, povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, premda se na tržištu špekuliralo kako bi problemi u bankama mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata.

Unatoč odlučnosti ECB-a, na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,89 posto, na 7.410 bodova, dok je frankfurtski indeks DAX porastao 1,57 posto, na 14.967 bodova, a par CAC 2,03 posto, na 7,025 bodova.

Azijske burze prate rast Wall Streeta, pa su tako na azijskim burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI Indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7.00 sati plus oko 1 posto, ali je i dalje na putu ovotjednih gubitaka.

Pritom je japanski Nikkei indeks je ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,7 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržišnim vrijednostima dolara u odnosu na košaricu valuta pala.

Dolarov indekskoji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,58 bodova.

Istodobno je tečaj dolara prema japanskoj vrijednosti porastao s jučerašnjih 133,05 na 133,25 jena.

Ne, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegla 1,0645 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0590 dolara.

Cijene nafte su, pak, pale, pa su na putu ovotjednih gubitaka od oko 10 posto. Cijena barela na londonskom tržištu jutros je oslabila 0,30 posto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,27 posto, na 68,15 dolara.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr