Domaći filozof svjetskog glasa Srećko Horvat: Bliži li nam se smak svijeta i kako se društvo s njim nosi?

Ako ste dovoljno sretni, svakodnevno ste bombardirani apokaliptičnim slikama ili iz udobnosti svoga doma skrolate društvenim mrežama čitajući o nedavnim katastrofama. Ali čekajte… kako ste to onda točno sretni? Sretnima bi vas trebala činiti činjenica da među milijardama niste pogođeni elementarnim nepogodama – od klimatske krize do razornih poplava i potresa – ili brutalnih vojnih napada, nego što mislite o tome je li organsko voće doista organsko i treba li ga ulagati u električni automobil. Upravo će, između ostalih, io svim bizarnijim svjetskim kontrastima na Danima komunikacije govoriti istaknuti filozof Srećko Horvat u predavanju naziva Tvoje usne, moje usne, Apokalipsa.

Ugledni njemački tjednik Der Freitag opisuje ga kao jednog od najuzbudljivijih glasova svoje generacije“, a njegovi tekstovi čitaju se u The New York Timesu, The Guardianu i Der Spiegelu. Srećko Horvat hrvatski je filozof i autor koji je već u ranim tridesetima imao niz međunarodno objavljenih djela, a danas je prepoznat kao autoritativan glas neslaganja u postjugoslavenskoj klimi. Suosnivač je DiEM25, koji se zalaže za reformu EU u “carstvo zajedničkog prosperiteta, mira i solidarnosti”osnivač je i zagrebačkog Subverzivnog festivala.

Čak i ako se ne upoznate s Horvatovim radom, o njegovu životnom djelu mogu posvjedočiti njegovi kolege, među kojima je i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakisa redovito je posjećivao i Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje tajne podatke i klasificirane dokumente iz anonimnih izvora zviždača. Horvat rado dijeli svoja razmišljanja sa Slavoj Žižekodvažnim slovenskim akademikom, a zajedno su 2013. napisali i knjigu naziva Što Europa želi?.

Dok u svojim glavama razvijamo nove koncepte Sudnjega dana, preispitujući ubrzani napredak tehnologije, znamo li zaista kamo idemo? Na glavnoj pozornici Dana komunikacija 20. travnja prvo predavanjem, a zatim i kratkim razgovorom sa sudionicima, Horvat će se uhvatiti ukoštac s našim suvremenim postapokaliptičnim zeitgeistom i stvarnošćuimplikacije razmišljanja o kataklizmičkom kraju svijeta – koje sežu od poricanja sve do melankolije i depresije – i zaroniti dublje u koncepte supraliminalni, slijepila za apokalipsunjezine komodifikacije i fetišizacije.

Iščekivani raspored popularnoga festivala tržišnih komunikacija bit će uskoro poznat, a organizatori Dana komunikacija najavljuju da će se predavanje Srećka Horvata održati prvoga festivalskog dana, prije predavanja Edwarda Snowdena.

Nakon Edward Snowden, koji će se sudionicima festivala DK2023 pridružiti videolinkom na desetu obljetnicu od razotkrivanja sustava masovnog nadzora koji je šokirao svijet; evanđelista, vizionara i rock-zvijezde tehnološkoga svijeta Jamesa Whittakera; Munise Može, strateg i direktor tvrtke Highsnobiety, koji pomaže robnim markama da zacrtaju put do sigurnog uspjeha; vodećeg kreativca dalekog Japana Toshihika Tanabea; svjetskog autoriteta za sextech Bryony Cole; Main Monka najveća platforma za digitalnu proizvodnju u svijetu Victora Knaapa; Roryja Sutherlanda, jedan od najoriginalnijih mislilaca u reklamnoj sferi i šire; nadrealistički redateljski dvojacDolina Duhamel i filozofa svjetskog glasa Srećka Horvata uslijedit će najave brojnih drugih zanimljivih sudionika Dana komunikacija.

Prijave za sudjelovanje najednom od najboljih svjetskih eventaprema dvostrukoj nominaciji britanskog Association Excellence Awardsa moguće su naslužbenim stranicama festivala.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr