Microsoft predstavio 365 Copilot, AI “kopilota za posao”

Uzbudljiv tjedan na području umjetne inteligencije nastavlja se – nakon sustava GPT-4pa njegove integracije u Bing i onda Googleovog seta alata za rad s dokumentima u oblaku, Microsoft je još jednom podigao ljestvicu i najavio umjetno inteligentnog pomoćnika za uredski paket aplikacija, Office 365.

Sustav Microsoft 365 Copilot oslanja se na velike jezične modele, a njegova će pomoć biti dostupna u aplikacijama kao što su Word, Excel, PowerPoint, Outlook ili Teams. Cilj im je, kažu, pretvoriti naredbe riječima u najnapredniji alat za produktivnost na svijetu te time olakšati izvođenje svakodnevnih, dosadnih i repetitivnih zadataka, ali i poboljšati vještine samih korisnika, vezane uz Microsoftove uredske alate.

Word, Excel

Copilot za Word u stanju je pisati, uređivati ​​i sažimati tekst, zajedno s korisnikom, sve na temelju jezičnih naredbi pisanih prirodnim jezikom. Moguće je odabrati ton i stil teksta, pa mu onemogućiti pisanje ili parafraziranje. Bit će od koristi i kod pojačavanja argumenata ili jasnijeg izražavanja, najavljuje Microsoft.

U tabličnom kalkulatoru Excelu umjetna inteligencija moći će analizirati i istraživati ​​podatke, a kao zadatak će također uzimati prirodni jezik, ne nužno matematičke formule. Otkrivat će uzorke u podacima, predviđati scenarije, pa i sugerirati formule, stvarati grafikone i tablične preglede.

PowerPoint, Outlook, Teams

U PowerPointu će Copilot kreirati prezentacije na temelju tekstualnih dokumenata, uključujući upute za govornike, resurse i slično. Moguće je skratiti duge prezentacije u sažeti format, ali i promijeniti oblik prezentacije – primjerice prenijeti podatke s popisa u tablicu, dodati slike i slično.

U mail klijentu Outlook pomoć će biti dostupna kod sažimanja dugih prepisa, pisanja mailova iz kratkih natunkica, kao i kod promjene stila pisanja.

U Teamsima, popularnom alatu za zajednički rad, ovaj će sustav organizirati učinkovitije sastanke, predlagati teme, upozoravati na propuštene informacije, stvarati agende i zapisnike sastanaka, i slično.

Poslovni razgovor

Potpuno novo iskustvo chata u poslovnom okruženju, Business Chat, dobit će odmah integriranog AI pomoćnika, koji će pratiti razgovor, prikupljati podatke iz ostalih aplikacija i olakšavati tako timski rad.

Power Platform

Osim alata za uredske korisnike, Copilot će dodati određene funkcionalnosti onima za programere bez koda, koji koriste alate iz Power Platforme. Power Apps, Power Virtual Agents i Power Automate također će dobiti pomoć od umjetne inteligencije, koja je još uvijek u eksperimentalnom testiranju. Trebao bi moći izraditi automatizirani postupak kao i male praktične uredske aplikacije – sve to uz još manje potrebe za znanjem programiranja.

Cijene i dostupnost

Microsoft 365 Copilot trenutno se testira kod 20 velikih poslovnih klijenata Microsofta. U idućem će razdoblju broj testera biti proširen, a administratorima će biti omogućena viša kontrola, kako bi se ove alate mogle sigurno i pouzdano proširiti po svojim organizacijama. Cijeli sustav bit će usko povezan s naplatnim paketom Microsoft 365, a iz tvrtke poručuju da će detalje o njegovoj javnoj dostupnosti i cijenama objaviti u sljedećim mjesecima.

Više o temiIzvor:Bug.hr