Nacionalna udruga ugostitelja postala je pridružena članica HUP-a

Iako u Hrvatskoj udruga poslodavaca formalno postoji granska udruga ugostiteljstva i turizma, prema popisu članova Izvršnog odbora vidljivo je da se radi isključivo o velikim hotelskim kućama. Stoga bi sporazum o suradnji, koji su u petak potpisaliHrvatska udruga poslodavaca (HUP) ja Nacionalna udruga ugostitelja, mogao biti od koristi upravo ugostiteljima koji nisu do sada imali takvu vrstu podrške kroz hotelijere.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna i glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Kako piše u priopćenju HUP-a, svrha sporazuma je jačanje uloge ugostitelja u gospodarskom sustavu, a glavni su ciljevi suradnje, među ostalim, pokretanje zakonodavne inicijative ja sudjelovanje u radu na izradi zakona i podzakonskih akata, zastupanje zajedničkih interesa pred tijelima javne uprave, sudjelovanje i praćenje donošenja propisa vezanih uz zakonodavstvo EU te iniciranje projekata od zajedničkog interesa.

Ugostiteljski sektor se već duže vrijeme susreće s mnogim izazovima u svom poslovanju, poput brojnih administrativnih procedura, nedostatka radne snage, prevelikog poreznog opterećenja i drugih. Jačanjem glasa ugostitelja, daje se važan doprinos dijalogu između poslodavaca te zakonodavca i izvršne vlasti.

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj izravno zapošljava više od 60 tisuća radnikaa svako radno mjesto u ugostiteljstvu dodatno generira tri radna mjesta u povezanim djelatnostima što dovodi do broja od 180 tisuća radnika, izravno ovisnih o uvjetima poslovanja u djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića. Uvjeti s kojima se danas suočava ova grana ekonomije gotovo isključivo ovise o funkcioniranju jedinica lokalne samouprave te interesa i želji pojedinih jedinica lokalne samouprave za konstruktivnim dijalogom, istaknuto je na potpisivanju Sporazuma kojim je Nacionalna udruga ugostitelja postala je pridruženi član HUP-a.

– Hrvatska udruga poslodavaca svjesna je značaja ugostiteljstva u gospodarskom sustavu i zato želi svojim djelovanjem ukazati na probleme s kojima se suočavaju i kroz svoje redovno djelovanje, pomoći u njihovom rješavanju. Uvjereni smo kako će naša suradnja biti katalizator mnogih pozitivnih promjena u područjima zajedničkog interesa poput poreznog opterećenja rada, manje radne snage, administrativnih te birokratske prepreke u poslovanju, ali i nekih tema koje su usko vezane za ugostiteljstvo poput zakonskog reguliranja zapojnica, odobravanja dozvola za strane radnika i drugo, izjavila je Irena Weber. Karna je dodao da je ugostiteljstvo podnijelo veliki teret krize u proteklih nekoliko godina te da će ugostitelji sada u suradnji s HUP-om kao socijalnim partnerom uspješnije rješavati izazove.

Nacionalna udruga ugostitelja svoje početke ima još od 2016. godine kad su se, na lokalnim razinama, osnovale samostalne ugostiteljske udruge koje su prepoznale potrebu da se izravno rješavaju.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr