Tihana Vujčić, Barcaffe: Posvećeni smo održivosti u svim aspektima poslovanja – od zrna do šalice kave

Napori vodećeg proizvođača kave u regiji nisu usmjereni samo prema odabiru najkvalitetnijih sirovina i održivosti cjelokupnog lanca nabave i proizvodnje, već aktivno ulažu iu svoje partnere, profesionalce u ugostiteljstvu.

Tvrtka Barcaffè u portfelju ima nekoliko vrsta espresso kave čija je kvaliteta potvrđena brojnim međunarodnim nagradama. Direktorica marketinga Barcaffèa Tihana Vujčić ističe da na kvalitetu njihove kave izravno utječe na visoki standard u proizvodnji, inovativna reciklabilna ambalaža te briga za okoliš i okoliš.

Kakve projekte i rješenja vezana uz održivost proizvodnje kave razvija Barcaffè?

– Barcaffè, vodeći proizvođač kave u regiji, osim što svaka šalica kave ispunjava izvrsnim okusima, posebnu pažnju posvećuje i zaštiti okoliša. Aktivno smo posvećeni održivosti u svim aspektima poslovanja, od uzgoja, proizvodnje, pakiranja do plasmana kave na tržište – od zrna do šalice. Najviše napora posvećujemo razvoju održivog pakiranja, što je izazov i stalna inovacija za kavu. Prije nekoliko godina uveli smo najinovativnije rješenje za pakiranje kave, foliju od ekološke bioplastike, izrađenu na bazi obnovljivih izvora šećerne trske i uljane repice. U tu smo foliju upakirali cijelu liniju kave Barcaffè Single Origin, kao i Barcaffè Selection.

Prijelaz na takvu vrstu pakiranja omogućio je stvaranje 63 posto manje CO2 u usporedbi s proizvodnjom ambalaže od aluminijske folije, čime smo znatno smanjili svoj ugljični otisak kako bismo generacijama koje dolaze ostavile manje ugrožen planet. Najnoviji projekt koji je iznimno ponosan je Barcaffè Flora, prva kava s certifikatom Rainforest Alliance u potpuno reciklabilnoj ambalaži, koju nudimo za tržište maloprodaje i za kanal HoReCa. Jedan od vidljivijih projekata je i podrška projektu pošumljavanja šume ‘Treecelet’, u suradnji s kojim smo prošle godine posadili deset tisuća stabala, a ove godine planiramo nastaviti pošumljavanje i doseći dvadeset tisuća posađenih stabala.

Koliko je teško pronaći održivo rješenje za pakiranje kave?

– Kava kao sirovina iznimno je zahtjevna i osjetljiva vanjske faktore, koji mogu utjecati na njezina aromatična svojstva. Ambalaža kave čuva njezinu svježinu i sloj aluminija pomaže održavati tu svježinu i sačuvati je od vanjskih utjecaja. Razviti ambalažu bez aluminija (koju je moguće reciklirati) predstavlja veliki izazov, s jedne strane da pakiranje očuva svježinu i sva svojstva kave, kao i druge da se može reciklirati i da nije štetno za okoliš.

Svake godine Barcaffè povećava broj proizvoda pakiranih u održivu ambalažu kao i broj certificiranih kava (Bio, Rainforest Alliance…) kako bi poslovanje bilo što transparentnije. Konstantno pratimo trendove te smo u suradnji s našim R&D timom pronašli novo rješenje za pakiranje kave Barcaffè Flora, monomaterijal (PE) koji se može 100 posto reciklirati, a pritom čuva sva svojstva kave.

U ponudu ste dodali i Barcaffè Flora, kavu s certifikatom Rainforest Alliance. Što tu kavu čini posebnom?

– Proizvodnja Flore u potpunosti je usklađena s nastojanjima da se što više smanji negativni utjecaji na okoliš, osigura očuvanje prirodnih resursa i pridonese poboljšanju kvalitete života poljoprivrednika, što potvrđuje i certifikat Rainforest Alliance. Posebnost mu je način proizvodnje koji slijedi iznimno stroge etičke i ekološke standarde: čuva tropsku prašumu, a domaćim proizvođačima osigurava dobre uvjete rada i poštenu zaradu.

Riječ je o kavi punog okusa, obogaćenoj notama kakaa i tropskih začina, s visokim udjelom arabice. Ako ste ljubitelj vrhunske kave i brinete se o okolišu, Flora je pravi izbor za vas. Trenutačno je u ponudi u odabranim HoReCa objektima diljem Slovenije, Hrvatske i Srbije, a uskoro će biti dostupan i na policama za ljubitelje turske kave. Barcaffè Flora u ugostiteljskim objektima poslužuje se u inovativnoj šalici Flora napravljenoj od jedinstvene inovativne dvostruke stijenke koja omogućuje da kava dulje ostane topla, a istodobno je ugodna za držanje u ruci. Šalica Flora pruža jedinstveno uživanje u izrazio i sa svakom popijenom šalicom kave Barcaffè Espresso Flora postajete dio rastuće zajednice koja stvara bolji i zeleniji planet.

Što znači posjedovati certifikat Rainforest Alliance?

– Oznaka Rainforest Alliance znači da su tu kavu proizveli poljoprivrednici i tvrtke koje surađuju na stvaranju svijeta u kojem su ljudi i priroda u skladu. Rainforest Alliance jedan je od vodećih svjetskih certifikacijskih sustava za održivu proizvodnju kave. Da bi ga neki proizvod dobio mora zadovoljiti stroge standarde u vezi s održivom proizvodnjom, zaštitom okoliša i bioraznolikosti. Osim toga, taj certifikat jamči da su tijekom procesa uzgoja kave poštovana sva prava i etički uvjeti rada poljoprivrednika i zajednice iz koje kava dolazi.

Kako se odvija proces proizvodnje i prerade kave od plantaže do šalice i kako Barcaffè u tome sudjeluje?

– Taj proces možete najbolje slijediti ako skenirate QR kod za pakiranje Barcaffè Single Origin Rwanda kave. Naime, to je prva kava na našem tržištu koja je podržanom tehnologijom blockchaina, koja omogućuje da pratite put kave, od njezinog izvora na plantaži do vaše šalice. Pomoću te tehnologije možete saznati tko je kavu proizveo, koji je put prošao – kroz koje luke, sve do proizvodnje u našoj tvornici u Izoli. Na taj način sve je jako transparentno, a zahvaljujući mreža– aplikacija Farmer Connect u pozadini tog sustava svaka poveznica predstavlja određeni korak ili fazu u procesu uzgoja, proizvodnje i plasmana kave na tržište.

Time štitimo ne samo uzgajivače kave, ključnu kariku lanca, već i cijelu zajednicu iz koje kava dolazi. Tehnologija digitalne sljedivosti jamči da je kava nabavljena od odgovornih proizvođača, a omogućuje i donaciju za određeni projekt u zemlji podrijetla – u ovom slučaju uvođenje pitke vode u ruandska sela u regiji. Istodobno, siguran je i svaki potrošač jer točno zna što kupuje, odakle njegov proizvod dolazi i na kojoj (i čijoj) farmi je uzgojen.

Kako se provodi kontrola kvalitete vaše kave?

– Svaka kava koja dođe do naše proizvodnje najmanje je triput provjerena: po prvi put naši stručnjaci već na plantažama dogovaraju koju će kavu kupiti i kušaju je na licu mjesta. Uzorak kave zatim se testira prije nego što se ukrca na brod. Kada stigne, uzorak kave s broda šalje se u naš laboratorij u Izolu. Konačno, kava se testira prije početka procesa proizvodnje. Osim toga, naša pržionica ima dugogodišnje iskustvo u prženju kave te koristi najnoviju tehnologiju kako bi osigurala najbolju kvalitetu i okus kave. Na taj način osiguravamo da samo najbolja zrna završi u vašoj šalici Barcaffè kave.

Što predstavlja brend Barcaffè Espresso?

– Barcaffè Espresso predstavlja posvećenost detaljima do krajnjeg cilja: savršene šalice espresso-od kave. U tom procesu sudjeluju brojni stručnjaci, od naših tehnologa do vrsnih barista. Naše je espresso omiljen među ljubiteljima espresso-kave zbog vrhunske kvalitete i jedinstvenog okusa. Osim toga, naši napori nisu usmjereni samo prije

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr