'Nedostaje nam 2000 liječnika i 4000 sestara, pacijenti na traženje čekaju i do 600 dana'

Liječnici najavili prosvjed za sutra

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prosvjednici će se okupiti sutra na Trgu dr. Franje Tuđmana iu 10.45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Od Trga bana Jelačića nastavljaju Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, Ćirimetodskom ulicom do Trga svetog Marka. Planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11:30.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske na današnjoj konferenciji za medije objavili su plan i program prosvjeda koji će se održati u subota, 18. ožujka 2023. godine u 12.05 na Markovu trgu u Zagrebu.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana iu 10.45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Od Trga bana Jelačića nastavljaju Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, Ćirimetodskom ulicom do Trga svetog Marka. Planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11:30.

Na prosvjedu će govoriti Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine (KOHOM), Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske
Ivana Šmit, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika (HUBOL) i Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK).

‘Cilj nam je spas zdravlja’

– Toplice hrvatskog zdravstva naš su zajednički temeljni civilizacijski interes koji daleko nadilazi svako ideološko, političko, osobno. uz godine nečinjenja, doveli do toga da se hrvatski sustav javnog zdravstva nalazi na rubu kolapsa. Stoga su hrvatski liječnici prisiljeni reagirati – objavili su na konferenciji za medije.

Navode kako svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, te da u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, dok istodobno u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine.

‘Neće nas imati tko liječiti’

Liječnici su upozorili kako u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, da je svaki treći liječnik u sustavu stariji od 50 godina.

– Za nekoliko godina nećemo se imati tko liječiti. Pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana. Liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta. Liječnici se dnevnom administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune, a liječnici se osim toga da krše zakone određuju suludi broj prekovremenih sati. Mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu robovlasnički ugovori – naveli su liječnici na današnjoj konferenciji za medije.

Kažu kako su podršku prosvjedu dale njihove kolege iz Hrvatske i ostatka Europske unije:

Sindikat medicinskih biokemičara Hrvatske
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara
Medicinske sestre i tehničari Zajedno
Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske
Sindikat KBC Rebro
Hrvatski strukovni sindikat kontrolora leta
Hrvatsko novinarsko društvo
Sindikat liječnika i stomatologa Slovenije (Sindikat liječnika Slovenije – FIDES)
Liječnička zbornica Slovenije (Lječnička zbornica Slovenije)
Europska federacija liječničkih sindikata (European Federation of Salaried Doctors – FEMS)
Hrvatski liječnički zbor – podružnica Karlovac
Hrvatski liječnički zbor – podružnica Čakovec
Hrvatski liječnički zbor – podružnica Split

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr