Sabor o zakonima o PDV-u, o doprinosima, trgovini i zdravstvenim zakonima

Hrvatski sabor u petak glasovat će o izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) te Zakona o doprinosima, zdravstvenim zakonima, kao i izmjenama Zakona o trgovini te izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021. godini.


Izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i Zakona o doprinosima, koje su upućene u postupku po hitnom postupku kako bi stupile na snagu 1. travnja, imaju za cilj smanjiti inflatorni pritisak na građane i gospodarstvo.

Izmjenama Zakona o PDV-u proizvodi se do 31. ožujka 2024. primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuku prirodnog plina, grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz te isporuke, kao i na proizvode kao što su ogrjevno drvo. , peleti, briketi i sječka.

Izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika, koji obuhvaćaju oko milijun umirovljenika. Radi se o umirovljenicima kojima se doprinos plaća na teret državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.

U sklopu zakonskih izmjena povećava se i koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2 , odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera. Riječ je o otprilike 1500 samostalnih umjetnika.

Zastupnici će glasovati ili izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Slijedom njih, osnivačka se prava općinskih bolnica s jedinicama lokalne samouprave prenose na državu, što će u slučaju općih bolnicaomogućiti objedinjenu javnu nabavu, uspostavit će se nova kategorizacija bolnica i formirati centri izvrsnosti.

Također, glasovati će se io raspravljenim prijedlozima zakona prije dva tjedna između kojih su i izmjene i dopune Zakona o trgovini po kojoj bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Vlada predlaže da novi zakon stupi na snagu 1. srpnja, a da se radi prilagodbe poslovnih subjekata u ovoj godini 16 radnih nedjelja ne ubraja u nedjelju koje su do stupanja na snagu novog zakona bile radne.

Sabor će glasovati i izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021. Dobronić je, podnoseći izvješća u Saboru, rekao da sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta, ali ih dobivaju isto toliko novih.

Dobronić je podnio izvješća i Odboru za pravosuđe na kojem je upozorio na potplaćenost sudaca i loše uvjete rada. Na oba Dobronićeva izvješća Vlada je dala pozitivno mišljenje i predložila Saboru da ih prihvati. Prije glasovanja zastupnici će glasovati o amandmanima na raspravljene zakone te raspraviti Izvještaj o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2021.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr