Šest načina kako smanjiti stres

Aerobna tjelovježba, u bilo kojem obliku, povezana je sa smanjenjem bioloških reakcija na stres i osjećajem smirenosti.

1. Pronađite male načine da osjetite kontrolu

Kad piloti upravljaju avionom kroz oluju, njihova pažnja je intenzivno usmjerena na posao koji obavljaju. Oni doživljavaju fiziološko uzbuđenje koje definira stres, ali ne označavaju situaciju kao stres. Već su to radili i znaju što mogu očekivati. Imaju kontrolu.

S druge strane, ako ste putnik, nije vam ugodno, ali ne možete ništa napraviti. Pod stresom ste. Trik u ovakvim situacijama je u tome da se osjećate kao da imate kontrolu, kako biste nepoznatu situaciju učinili poznatom, kaže dr. Sternberg. Pogledajte članove kabinskog osoblja – oni imaju iskustva da prepoznaju u kakvoj je opasnosti avion. Ako izgledaju smireno i vi ćete se osjećati smirenije.

Isto tako, ako vam stres predstavljaju projekte ili zadatke u nadolazećem tjednu, prvo pokrenite s onima koje možete brzo završiti. Dok budete označavali postignuća, hoćete osjećati kontrolu i vaš će stres nestati.

2. Uzmite pauze i radite stvari koje vas smiruju

Naravno, ne možete sve kontrolirati. Ali, ako stresne trenutke prekidate onim mirnijima, ‘možete umanjiti taj utjecaj’. I lakše je nego što mislite postići pozitivne rezultate. Odvratite pažnju nečim što smatrate umirujućim: kuhajte, pletite, gledajte komediju ili crtajte, dodaje dr. Sternberg.

3. Tražite društvo

Nazovite brata ili sestru, pozovite prijatelje na šalicu čaja i savjet, pošaljite buket baki. To je vrijedan trud koji vas može smiriti. Društvo je odličan lijek za stres.

4. Jedite hranjivu hranu

Ako prolazite kroz stresno razdoblje, pokušajte pobijediti poriv da posegnete za slatkišima i čipsom. Dajte prednost zasitnoj, uravnoteženoj hrani bogatoj hranjivim tvarima koja će vam dati potrebnu energiju.

5. Pokrenite se

Aerobna tjelovježba, u bilo kojem obliku, povezana je sa smanjenjem bioloških reakcija na stres i osjećajem smirenosti. Vježbanje ne mora biti naporno. Hodanje oslobađa endorfine koji mogu smiriti nervozan um. Čak i pola sata dnevno može ublažiti nesanicu, koja je i okidač i simptom stresa.

6. Vježbajte svjesno opuštanje

Opuštanje je suprotno od stresa. Kada

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr