10 razloga zašto želimo posjetiti Maltu

Plava laguna

Blue lagoon je bez dvojbe najpoznatije mjesto na Malti smješteno na malenom otoku Camino. ovdje možete stići malenim brodom s Malte i priuštiti si morski izlet idealan za prikupljanje dojmljivih i atraktivnih fotografija. Intenzivna plava i smaragdno zelene nijanse moraju ostavljati upečatljiv dojam na svakog posjetitelja. Toplina, osunčanost, lagani povjetarac i uživanje. Sve je to Blue Lagoon.

Zanatsko selo Ta Qali

Na ovome mjestu nekada je bila vojarna, a danas je preuređena u cijelo selo rukotvorina. Idealno mjesto za istraživanje, upoznavanje malteške kulture i kupnju suvenira. Čipka, ručno izrađeni satovi, nježni filigranski nakit i zadivljujući ganutell cvjetovi pojavljuju se na obrtničkim tržištima i sajmovima sela i ukrašavaju kuće i crkve pa ćete uistinu uživati ​​u malteškim rukotvorinama i umjetničkom stvaralaštvu.

Ronjenje

Ako ste zaljubljenik u morske dubine onda ćete zasigurno uživati ​​na Malti. Ovdje je ronjenje vrlo popularno, a otok je uvršten u top tri svjetske destinacije za ovaj podvodni sport.

Gastronomija

S obzirom na svoj geopolitički položaj tijekom vremena na ovome su se mjestu ispreplitale različite kulture i utjecaji koji su od Malte stvorili ambijent jedinstven u svijetu. To je posebno primjetno iu gastronomiji otoka. Najizraženiji su utjecaji arapske, britanske i talijanske kuhinje pa ćete ovdje moći kušati specijalitete s okusom Mediterana, Velike Britanije i istočnjačke začinjene delicije. Sve zajedno je poseban gastro doživljaj koji se ne propušta. U tradicionalnom malteškom jelovniku dominiraju ribe od kojih su omiljene skuše lampuki te morski plodovi, posebno hobotnice i sipe. Često se priprema junetina i meso kunića- fenek. Složenci i musake, juhe i variva također su neizostavni. Punjena tijesta bila je da je riječ o slatkim i slanim nadjevima također vrlo zastupljena. Kruh hobz se jede gotovo uz sva jela. Ross il forn je zapečena riža s mljevenim mesom i šafranom, pastizzi jastučići od lisnatog tijesta i mesa, sira ili povrća itd. Uglavnom, izbor je ogroman i teško da ovdje itko može biti gladan.

Smještaj i noćni život

Postoji širok spektar mogućnosti smještaja za koje se odlučite za Maltu ili zeleni Gozo. Naići ćete na luksuzne hotele i resorte koji broje pet zvjezdica, ali je velik broj i onih vrlo pristupačnih po cijenama, ali nadležnih za boravak od četiri ili tri zvjezdice. Apartmani i hosteli također su smješteni gotovo na svakih nekoliko metara. S obzirom na to, možete birati između frekventnih mjesta odakle je zabava i vibrantnost na dohvat ruke. Ne, gosti koji više vole miran odmor u obiteljskoj atmosferi također će naći mjesto za sebe. Lako ćete se sporazumjeti jer je i engleski jezik uz malteški, službeni jezik. Stanovnici su gostoljubivi pa će vam rado preporučiti mjesto koje vam odgovara, miran kutak ili plesne podije otvorene do ranih jutarnjih sati.

Ukoliko ste razmišljali gdje biste otputovali, a da obuhvatite radost za umjetnošću, povijesne ture, obilne porcije hrane i zabavu koju ćete još dugo pamtiti, onda je upravo Malta idealna destinacija za vas.

Foto: Instagram, iStock, Unsplash

Više o temiIzvor: Journal.hr