Babuška je prva craft pekara u Rijeci, sa sourdough kruhom i slasticama koje su osvojile Riječane

Često pišemo o novim craft pekarnicama, ali i našim novim proizvodima omiljenih pekarnica u Zagrebu. Kada se zaželimo finog dizanog kruha, kroasana, focaccie, cruffina ili nekog drugog slatkiša, postoji nekoliko adresa na koje se ponovno vraćamo. Njihov pristup pekarstvu podignut je na višu razinu – proizvodi se rade od prirodnog kvasca, procesi fermentacije i obrade tijesta uglavnom su dugotrajni i složeni, ne koriste umjetne arome i dodatke, a finalni proizvodi puni su arome, zanimljive teksture, veće nutritivne vrijednosti i lakše probavljive .

A prije nešto više od godinu dana i Rijeka je dobila svoju prvu obrtničku pekarnicu. Riječ je o Babuške iza koje stoji mlada slastičarka i pastry chefica Petra Dragojlović koja ondje izvrsno priprema sourdough kruh, ali i razne slatke proizvode. U razgovoru s njom prošli smo sve, od njezinih kulinarskih početaka pa do Babuške kojom je osvojila svoje sugrađane.

Od kulinarskih početaka do prve craft pekarnice u Rijeci

Svoje kuharske dane Petra zapravo je započela izvan granica Hrvatske, u Dublinu, gdje je završila školu za kuhara nakon koje je odmah počela raditi.

Imala sam iznimnu sreću da sam odmah dobila priliku raditi u fine dinning restoranu, sa super uigranom ekipom. Bili su to dobri ludi dani, jako dugi i naporni sati, ali sve to me dovelo tu gdje jesam sada, puno čovjek nauči radeći u kuhinjama. Nastavak mog puta uslijedio je radeći na jahtama, pa je uslijedio ponovni povratak u Dublin i na kraju je pala odluka da se vratim u svoju Rijeku. Još sam nekoliko godina provela u Navisu i San Canzianu, dok nisam otvorila vrata svoje male radnje. Trebalo je skupiti godina iskustva da se i sama ideja realizira i posloži. Ali, kada pogledam unazad, ne bih ništa mijenjala, jer smatram da za sve treba vremena i ništa se ne stvara preko noći.priča nam Petra.

Ljubav prema kiselo tijesto tijestu rodila se već na samim počecima njenog kulinarskog puta.

Jednostavno, kada sam napravila svoj prvi sourdough, osjetila sam da je to nešto što želim. Uvijek me privlačilo raditi s tijestima, kao da ima nešto terapeutski u tome. S druge strane, jako sam se zanimala za različite fermentacije. Najljepše je raditi nešto uz pomoć prirode, a sourdough je upravo tokaže.

Više o temiIzvor: Journal.hr