Eskalirali prosvjedi u Parizu: Policija se sukobila s prosvjednicima, koristila i suzavac

Interventna policija sukobila se s prosvjednicima u petak navečer u Parizu tijekom nove prosvjede protiv plana francuske vlade da podigne dobnu granicu za odlazak u mirovinu.


Rastuće tenzije koje su rezultirale nizom udarca od početka ove godine, i gomilama smeća na cestama Pariza, najveći su izazov za predsjednika Emmanuel Macron još od prosvjeda takozvanih “Gilets jaunes” ili “Žutih prsluka” u prosincu 2018.

Televizija Reuters objavila je slike koje policija koristi suzavac kako bi obuzdala masu prosvjednika koji su se okupili na pariškom Trgu sloge u blizini zgrade parlamenta.

“Macron, odlazi!” vikali su neki od prosvjednika sučelivši se s kordonom interventnih policajaca.

Nemiri u petak navečer uslijedili su nakon sličnih koji su se dogodili u četvrtak zbog Macronove odluke da pomakne spor dobnu granicu za odlazak u mirovinu bez glasanja u parlamentu.

Mirovinskom reformom pomiče se dobna granica za odlazak u mirovinu u Francuskoj za dvije godine, odnosno na 64 godine, jer vlada kaže da je prijeko potrebno kako sustav ne bi propao. Sindikati i većina glasača s time se ne slažu.

Francuzi žele da službena dobna granica za odlazak u mirovinu ostane 62 godine, što je čini jednom od najnižih među zemljama OECD-a.

Oporbeni zastupnici s ljevice i centra podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu u petak poslijepodne.

No iako je Macron izgubio apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta na prošlogodišnjem glasovanju, male su šanse da će u tome uspjeti – osim ako se ne formira savez zastupnika svih političkih stranaka, od krajnje ljevice do krajnje desnice.

Glasanje u parlamentu vjerojatno će se održati tijekom vikenda ili u ponedjeljak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr