Mnogima omiljeno proljetno povrće koje pomaže kod jedne bolesti

Svojim nutritivnim svojstvima djeluje pozitivno na kardiovaskularni sustav, živce i kosti te na zdravlje očiju i zuba

Mladi luk obiluje brojnim nutrijentima i vitaminima, a najveća im je zdravstvena prednost što se uglavnom jedu sirovine. Tada je udio hranjivih tvari puno veći nego kod termičke obrade. Mladi luk svojim nutritivnim svojstvima pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, živce i kosti te na zdravlje očiju i zubi, piše B92.

Mladi luk jede se sirov, što je najveći zdravstveni potencijal

Hranjive tvari i vitamini, kojih ima u mladom luku, su fosfor, magnezij, folna kiselina, kalcij, vitamin A, K, C i vitamini B1 i B2. Ova niskokalorična proljetna namirnica sadrži malo ugljikohidrata, masti i kalorija, ali je zato bogata antioksidansima, kvercetinom i spojevima bogatim sumporom.

Mladi luk se smatra čuvarem kardiovaskularnog sustava. Biljni pigment kvercetin sprječava razvoj ateroskleroze, dok vitamin C i vitamin A zahvaljujući antioksidativnom djelovanju smanjuju upale u tijelu. Jedinjenje sumpora iz mladog luka sprječava porast krvnog pritiska, kao i srčani i moždani udar. Također, proljetni luk bogat je vlaknima neophodan za dobru probavu i funkcioniranje probavnog sustava.

Zbog vitamina K, a time i zbog bolje iskoristivosti kalcija u organizmu, mladi luk pridonosi povećanju gustoće kostiju, s obzirom na to da sadrži i određene količine fluora, važan je i za zdravlje zuba.

Odgovarajući stupanj šećera u krvi može se održati i mladi luk

Flavonoidi i spojevi sumpora iz mladog luka djeluju protuupalno i tako štite organizam od mnogih vrsta bolesti. Iako mladi luk sam po sebi nema ljekovito djelovanje, već kao dio cjelokupne, zdrave prehrane, pokazao se kao jedna od dobrih namirnica koje se preporučuju osobama s dijabetesom. Naime, istraživanja su pokazala da je mladi luk vrlo pogodan za oboljele od dijabetesa zbog kroma – minerala koji kontroliraju dijabetes. Smatra se da nedostatak kroma uzrokuje inzulinsku rezistenciju, koja često prethodi dijabetesu. Također, alil-propil-disulfid, spoj iz mladog luka, potiče lučenje inzulina važnog za održavanje normalne razine šećera u krvi.

Krom iz mladog luka poboljšava metabolizam šećera u krvi

Krom, kao esencijalni mineral, smatra se od posebne važnosti za osobe s dijabetesom jer je krom pikolinat posebno učinkovit u snižavanju razine šećera u krvi. Prema nalazima studija, krom pikolinat može imati značajan učinak na dijabetes jer snižava razinu inzulina i poboljšava metabolizam šećera u krvi i kod pretilih osoba i kod osoba s dijabetesom tipa 2. Također, sve studije koje su koristile suplementaciju krom pikolinata za oslabljenu intoleranciju na glukozu i dijabetes pokazao pozitivan učinak.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr