Večeras kreće evakuacija dijela Rijeke. Otkriveni svi detalji uklanjanja mine iz Drugog svjetskog rata

Za one koji ne mogu pronaći alternativni smještaj, prihvat i smještaj bit će organiziran u Dvorani mladosti na Trsatu.

Večeras počinje evakuacija dijela stanovnika Rijeke uz područje gdje će se sutra s morskog dna u luci ukloniti protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata.

Više od 500 stanara zgrade na području oko riječke luke, od Tržnice do Žabice, bit će evakuirano iz svojih domova od subote u 22 sata do nedjelje kasno poslijepodne zbog uklanjanja i neutraliziranja protubrodske mine zaostale u luci još od Drugog svjetskog rata.

Za one koji ne mogu pronaći alternativni smještaj, prihvat i smještaj bit će organiziran u Dvorani mladosti na Trsatu.

Jučer pronađena još jedna zaostala mina

U petak je na gradilištu državne ceste 403 u riječkom naselju Krnjevo pronađena još jedna zrakoplovna bomba iz Drugog svjetskog rata. Policijski službenici osiguravaju to mjesto, a javnost će obavijestiti o daljnjim postupcima povezanima s uništavanjem bombe.

Zona evakuacije

U zoni evakuacije, takozvanoj crvenoj zoni, zabranjeno je svako zadržavanje, kao i sav kopneni, pomorski i zračni promet. S tog područja do subote moraju biti uklonjena sva vozila i plovila, a zabranjen je rad svim gospodarskim subjektima, javnim i drugim službama.

Kako zona evakuacije obuhvaća i dvije glavne prometnice kroz centar grada, promet vozila bit će omogućen takozvanim sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Sve ulice južno od navedenog koridora bit će zatvorene za promet vozila, a njima će se, prema najavi, moći prometovati samo vozila interventnih i hitnih službi.

Evakuirane će biti ulice

 • Adamićeva ulica – kućni brojevi 1, 3, 5, 7 i 13
 • Demetrova ulica – kućni broj 16
 • Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,
 • Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24
 • Krešimirova ulica – kućni broj 1
 • Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22
 • Ulica Riva Boduli – kućni brojevi 3, 5 i 7
 • Splitska ulica – kućni broj 2
 • Trpimirova ulica – kućni brojevi 3 i 5
 • Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4
 • Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8
 • Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17
 • Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21
 • Zanonova ulica – kućni broj 1
 • Žabica – kućni brojevi 2 i 5.

U navedenoj zoni od subote, 18.3., u 22 sata do nedjelje, 19.3., kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.

Za stanare s navedenom lokacijom koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitarni prijevoz ako se radi o nepokretnim osobama.

Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone koje procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe, što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti. Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima. Autobus će krenuti s autobusne stanice na Žabici u smjeru Trsata u subotu, u 21 sat, uz zaustavljanje i ukrcavanje putnika i na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca.

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet. Područje se zatvara za sav cestovni promet u subotu u 22 sata, uljučujući i dostavna vozila. Cestovni promet u gradu odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

“Učinite ovo radi vlastite sigurnosti”

Riječki gradonačelnik Marko Filipović, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske, riječki lučki kapetan Darko Glažar i ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa pozvali su građane da u navedenom razdoblju odu iz svojih domova, kao i da ne pokušavaju ni na koji način ući u zonu evakuacije radi vlastite sigurnosti, javljaNovi List.

“Pozivam građane da ne paničare, ali i da poštuju zonu evakuacije. To se odnosi i na gospodarske subjekte u toj zoni. Znam da nikome nije drago napuštati vlastiti dom, kao što ni gospodarstvenicima nije drago što ne smiju raditi, ali to je u ovom slučaju nužno zbog njihove i opće sigurnosti”, rekao je gradonačelnik Filipović.

Žuta zona: Ne izlazite iz domova

Načelnik Stožera civilne zaštite Mance naglasio je da je, uz crvenu zonu, u kojoj je zabranjena bilo kakva prisutnost građana i odvijanje prometa i gospodarskih djelatnosti, određena i žuta zona, koja obuhvaća znatno šire područje. području, od Fiumare, preko Žrtava fašizma, Pomeria, Fiorello la Guardia , preko Vukovarske, sve do Čandekove ulice i parka Mlaka, gdje se građanima savjetuje da ne izlaze van bez prijeke potrebe.

“Pozivamo građane na tom području da ne izlaze iz domova, da prometuju vozila samo ako je to nužno potrebno, a posebno da ne borave uz prozore okrenute prema moru.

“Ovaj rudnik postoji jako dugo i nije postavljen da čini dobro, nego zlo. Svako rukovanje ovakvim uređajima predstavlja određeni rizik, stoga pozivamo građane da poštuju sve propisane mjere, kako bi se uklanjanje obavilo na najsigurniji mogući način”, rekao je Mance, pozvavši građane da prate medije tijekom subote i nedjelje putem kojih će biti detaljno obaviješteni o tijeku akcije. razminiranja i neutralizacije.

Načelnik Sektora Gašpert rekao je da su razrađene sve varijante i mogući scenariji, ponovivši da, bez obzira na planiranje akcije, zbog veličine i starosti mine postoji određeni rizik, zbog čega je potrebna opsežna evakuacija i potrebne su mjere opreza.

Kad je pronađena mina i gdje?

Ravnatelj Lučke uprave Vukorepa je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao kako je mina pronađena još u lipnju prošle godine, otkad traju pripreme za njezino uklanjanje, a lučki kapetan Glažar je istaknuo da će od subote navečer do kraja uklanjanja i neutralizacije mina biti obustavljen sav pomorski promet i aktivnosti ronilačkih i drugih sportskih klubova u Riječkom zaljevu.

Promet autobusima

Za vrijeme akcije autobusni kolodvor Žabica bit će privremeno smješten na autobusnom parkiralištu na Delti.

Gradski autobusi na linijama od zapada prema istoku mijenjat će smjer kretanja već na križanju Zvonimirove i Benčeve, a dalje će prometovati sjevernim koridorom, dok će se u obrnutom smjeru skretati na sjeverni koridor na raskrižju Strossmayerove i Titovog trga.

Linije iz smjera Škurinja će se na raskrižju 1. maja i Viktora Cara Emine skretati lijevo na sjeverni koridor, a natrag će skretati Titovim trgom.

Većina prigradskih linija bit će preusmjerena na sličan način, osim onih koje polaze sa stajališta na Delti, koje će prometovati redovnim trasama.

Što je s taksi stajalištima?

U vrijeme zabrane prometa taksi vozila neće moći pristupiti taksi stajalištu na Jelačićevom Trgu, taksi stajalištu na Putničkom terminalu i taksi stajalištu na Žabici te će u to vrijeme predmetna taksi stajališta biti van funkcije.

Taksi stajališta privremeno će se premjestiti u Ulicu Žrtava fašizma (kod Osnovne škole Nikola Tesla) i na Titov trg (ispred zgrade Grada Rijeke).

Dežurne ljekarne i ambulante

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta Inine benzinske crpke.

Oni će biti premješteni u ambulantu hitne pomoći iz Cambiereve ulice, i to na sljedeće lokacije:

– ordinacija opće medicine na lokaciji Franje Čandeka 6a, u ordinaciji dr. Ane Kilvajn (lokacija Zavoda za hitnu medicinu Podmurvice)
– dječja ordinacija na lokaciji Franje Čandeka 6a, u ordinaciji dr. lnes Vuletić (lokacija Zavoda za hitnu medicinu Podmurvice)
-stomatološka dežurna ambulanta na adresi Park Nikole Hosta 5, u ordinaciji dr. Marine Smojver (ispod Guvernerove palače).

Željeznički promet

Od 18. ožujka od 22 sata do 19. ožujka 2023. godine do 17 sati (odnosno do završetka akcije) za sav promet bit će zatvoren kolodvor Rijeka i šire područje oko kolodvora. Organizacija prihvaćanja putnika bit će sljedeće:

– Autobusna linija Rijeka – Lupoglav – Rijeka: početak i završetak putovanja bit će na autobusnom ugibalištu kod lnterspara na Krnjevu, Liburnijska ulica 1, počevši od dolaska zadnje linije autobusa 18.3.2023. godine pa do završetka, odnosno normaliziranja prometa kroz grad

– 19. ožujka svi vlakovi za Rijeku i iz Rijeke u smjeru Ogulina/Zagreba prometuju od/do kolodvora Sušak Pećine

– 19. ožujka međunarodni vlakovi 481/482 i 483/480 prometuju od/do kolodvora Opatija Matulji

-19. ožujka putnička blagajna na kolodvoru Rijeka bit će zatvorena. Prijevozne karte ispostavljat će službene osobe u vlaku/autobusu bez naplate tarifnog dodatka.

Lučki i zračni promet

18.3. u 18:00 sati u organizaciji Lučke kapetanije Rijeka putem radio obavijesti i uz nadzor plovila Lučke kapetanije Rijeka zatvara se Riječki zaljev.

19.3. bit će i zona zabrane leta (NO-FLY zone) iznad riječke luke, što se posebno odnosi na bespilotne letjelice.

KBC Rijeka

Jedan od tri lokaliteta KBC-a Rijeka – lokalitet Rijeka, nalazi se manjim dijelom u crvenoj (zgrada Ravnateljstva, zgrada Klinike za dentalnu medicinu, praonica rublja i prostori ljekarne), a većim u žutoj zoni.

KBC Rijeka prilagodit će internom procedurom rad svojih klinika, zavoda, kliničkih zavoda i službi privremenim okolnostima i sukladno uputama Stožera CZ-a Grada Rijeke.

KBC Rijeka je u potpunosti isplanirao sve preventivne mjere za djelatnike i bolesnike te osigurao funkcioniranje, kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite u svim segmentima i lokalitetima tijekom planiranih akcija. Također, KBC Rijeka izvršio je pripremne radnje u slučaju potrebe za dodatnim angažmanom te je u ovom segmentu izrad

Više o temiIzvor:Poslovni.hr