Znajte što ćete sve uključiti preventivne preglede za starije od 40 godina, građani poručuju: “Trebalo bi biti puno više doktora”

Prema planu ministra zdravstva Vilija Beroša, svi građani stariji od 40 godina trebat će na preventivni zdravstveni pregled.

GalerijaLiječnički pregled: Ilustracija - 9 Liječnički pregled: Ilustracija - 1 Liječnički pregled: Ilustracija - 2 +5Liječnički pregled: Ilustracija - 3


Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razinu glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirati će se sluh i vid, a sve je to dio preventivnog pregleda na koji će biti pozvani oni stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika.

Svi ostali pregledi obavljat će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.

Projekt pilotat počinju u travnju u pet županija i planira se pregledati 1000 osoba. Poznato je da će osobe pregledavatinjihovi liječnici u domu zdravlja. Od listopada bi preventivni pregledi trebali živjeti u cijeloj zemlji.

“Ako nečeg nema, onda se naravno taj isti pacijent mora uputiti nekamo drugamo, u bolničku ustanovu, i to je taj koncept integracije. Nitko nema čarobni štapić iu prvom trenutku nije moguće sve riješiti odjednom, ali će postupno biti”, poručuje ministarstvo zdravstva. Vili Beroš.

Liječnica obiteljske medicineVesna Potočki Rukavinaizjavila je da je trenutno više od140 ordinacija bez liječnika te se pita tko će te pokriti pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta.

Beroš se kratko izjasnio kako će liječnici preglede obavljati jazvan radnog vremenaza što će biti dodatno plaćeno.

Na pregled pacijenta poziva Zavod za javno zdravstvopregled obavlja njegov liječnik ili na mjestu gdje se dio pregleda može obaviti i medicinska sestra.

Rezultati se upisuju u sustav ili, ako je potrebno, pacijentice šalju na dodatne preglede u bolnicu, objasnila je reporterka Dnevnika Nove TVSrna Bijuk.

Pacijenti pozdravljaju ideju pregleda, ali im ne zvuče izvješće.

“Trebalo bi biti puno više doktora i trebalo bi imati naravno puno veće plaće za sve što rade”, rekla je jedna od pacijentica.

Sad su oni puno više opterećeni tim administriranjem na poslu i oni ne stignu, ne stignu nas obraditi pošteno kako treba”, dodala je druga.

Oni pacijenti koji se ne pojave neće se kažnjavatiali cilj ih je ipak pozivom podsjetiti na pregled te im ponuditi slobodan dan, rekao je Beroš.

Pregledi prvo počinju u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njima 25 tisuća osoba starijih od 40 kod doktora nije bilo više od dvije godine. Koliko će ti pregledi koštati zdravstvo, iz Ministarstva nisu odgovorili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr