Danas je Dan očeva, poznati hrvatski tateli podijelili su s nama najljepša iskustva

Dan očeva u najboljem društvu

Svaki od njih ima svoj pristup odgoju i svoj specifičan odnos s djecom. Stoga današnji dan, ali neka ne ostane samo na tom jednom danu, posvetite upravo njima – tatama. Provedite ga najljepše što možete, radite ono što zajednički volite, počastite se sladoledom, popijte kavu, prošećite parkom u kojem ste se igrali kao djeca. Povodom današnjeg dana, razgovarali smo s poznatim očevima na našoj sceni. Kako su se snašli u očinskoj ulozi, koji su im trenuci bili najljepši, što nikada ne bi mijenjali, otkrili su nam u razgovoru.

Kakav ste roditelji mislili da ćete biti, a kakav uistinu jeste?

Marko Babić

Roditeljstvo je definitivno jedna od najkompleksnijih, a zasigurno i najteža uloga u kojoj sam se našao u životu. Naravno, to je i daleko najljepša uloga koju mi ​​je život dao, rekao je Marko.

Rekao bih da sam danas sličan onakvom kakvom sam zamišljao da ću biti kao roditelj prije nekoliko godina, naravno uz hipoteku ogromnog neiskustva i nepoznavanja materije koje sam tada imao.

Trudim se biti opušten u odnosu s djecom, liječiti svoje liječenje kao jednakovrijedne, a ne postavljati odnose u odnosu ja sam roditelj i isto vrijeme sam pametniji od tebe. Ta mala bića imaju jako puno osobnosti u sebi i često ih mi odrasli zagušimo sa svojom vizijom svijeta. Važno mi je biti iskren i transparentan, držati se svoje riječi. Zapravo, važno mi je da im neke krovne ideje prenesem prvenstveno kroz vlastiti primjer, a što manje kroz „pametovanje“. Primjerice, neću lagati svom Tonki da ne može dobiti čokoladu zato što je tata zaboravio novčanik, nego ću joj objasniti da slatkiši baš i nisu zdravi i da je bolje da novce potrošimo na nešto pametnije. Naravno da takav pristup ne upali baš uvijek, ali kada ga čovjek dosljedno drži i dijete nauči poštovati postavljenu granicu. Vjerujem da ju time dugoročno učim ono u što zbilja vjerujem, a to je u ovom slučaju da je šećer stvar koja jako šteti našem tijelu. Baš je u zadnje vrijeme počeo sve više prihvaćati tu ideju. Naravno, i dalje ona traži slatko i voli se zasladiti, ali negdje u glavi klija joj ideja da su rafinirani šećeri stvar koja čovjeku ne donosi ništa dobro, ai izbjegao sam situaciju da me uhvati u laži i time vidi da laganje može biti način za lakši prolazak kroz život. Ovo je samo jedan od primjera mog, odnosno našeg pristupa odgoju.

Kod roditeljstva me definitivno najviše iznenadila količina stvari koje možemo uzeti i naučiti od tih malih bića. Neki dan me Tonka jako naljutila jer se cijelo jutro ponašala grozno. U nekom trenutku ona je izašla iz tog limba u kojem je bila, ali moja ljutnja je bila postojana. Nakon otprilike sat vremena pitala me ljutim li se i dalje na nju. Rekao sam joj da da. Ona mi je jednostavno odgovorila: „Ali tatuška, to je već prošlo.“

Tada sam zastao i shvatio da je sva mudrost svijeta utkana u te njene riječi. Mi odrasli imamo tendenciju držati stvari puno duže nego što je objektivno potrebno. Tako da je naše posvađano jutro u konačnici rezultiralo divnom lekcijom za mene.

Marko Tolja

Da je roditeljstvo najteži posao na svijetu, stvarno nije floskula. Prepuno je izazova koje možete shvatiti tek kada dobijete dijete. Nitko te na to ne može pripremiti. Jednostavno, ideš po feelu, a mislim da svatko ima taj osjećaj urođen negdje duboko u sebi. Nastojim biti što opušteniji kao roditelj. Bez puno nerviranja i sve situacije rješavati razgovorom i što je moguće smirenije. Makar je to u nekim slučajevima praktično nemoguće. Ali, s druge strane, koliko god nekad klinci znaju biti teški, mislim da nema veće ljubavi i sreće. Sve što sam očekivao od roditeljstva, to sam i dobio, a to je osjećaj ispunjenosti i ogromne sreće i ljubavi, zaključio je Marko.

Više o temiIzvor: Journal.hr