(FOTO/VIDEO) OPASNA MINA IZVAĐENA IZ RIJEČKE LUKE! Objavljene prve snimke specijalaca u akciji, otegljena je prema otvorenom moru

FOTO: PU primorsko-goranska, Stožer CZ Grada Rijeke

Autor: Dnevno.hr

Podmorska ruda iz Drugog svjetskog rata detonirana je na otvorenom moru usred Kvarnerskog zaljeva u 13.15 sati, a eksplozija se čula diljem Rijeke.

Znak da su akcije kraj bile sirene za uzbunu, a svi detalji bit će izneseni na press-konferenciji koja će biti održana u 15 sati. Zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u tzv. crvenoj zoni smještenoj uz riječku luku te se stanari tog područja koji su evakuirani jučer u 22 sata polako vraćaju svojim domovima. U 15 sati normalizirat će se i promet središtem grada.

Složena akcija uklanjanja i neutraliziranja zaostale protubrodske mine započela je oglašavanjem sirene za opasnost u nedjelju ujutro, deset minuta nakon šest sati.

Policija je tijekom jutra objavila fotografije i snimke vađenja rudnika s dna mora u riječkoj luci. Policijski su ronioci pričvrstili te je otegljena prema otvorenom moru.

Rudnik tegljenja zaostale iz Drugog svjetskog rata u Rijeci…
U 9.23 sati tegalj je prošao vrh Riječkog lukobrana te nastavlja prema mjestu neutralizacije
Detalji na🔗https://t.co/bN6NCGgNf2 https://t.co/77kbGqI4J6 pic.twitter.com/niO6TMZDNn

— MUP-RH (@mup_rh) 19. ožujka 2023

Foto: MUP
Foto: MUP
Foto: MUP

MORH: Angažirana Hrvatska vojska

Pripadnici Hrvatske vojske u Rijeci također su sudjelovali u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata na području riječke putničke luke te su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Bespilotna letjelica angažirana je za potrebe snimanja uklanjanja i neutralizacije protubrodske mine, a angažman vojske započeo je u jutarnjim satima i očekuje se da će se, sukladno iskazanim potrebama, nastaviti tijekom dana, stoji u priopćenju.

Izvršena je potpuna evakuacija “crvene zone”.

Prije akcije izvršena je potpuna evakuacija radi sigurnosti i zaštite ljudskih života, čime je iz objekata u zoni neposredne potencijalne opasnosti od minsko-eksplozivnog aktiviranja evakuirano oko 500 stanovnika, od kojih je manji dio smješten u Dvorani mladosti na Trsatu, gdje su pripremljeni ležajevi.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Još je u subotu s parkirališta u zoni opasnosti organizirano premještanje parkiranih vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi ​​je i zona zabrane letenja iznad riječke luke, posebno za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz kojih su evakuirani stanari i „žutu zonu“, u kojoj je preporučeno da ljudi ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da se tijekom akcije ne planiraju rad.

Mina otkrivena tijekom lipnja

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je u tijeku provedba plana izmještanja i neutralizacije u kojem sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava Uprave Primorsko-goranske županije, Područna protueksplozijska postrojba Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe sudjeluju.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr