Qualcomm predstavio Snapdragon 7+ Gen 2 za mobitele višeg srednjeg ranga

TEHNIČKI PODACI
Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2
Proces proizvodnje TSMC 4nm
Glavna jezgra 1x Kryo (temeljen na Arm Cortex X2, 2,91 GHz)
Jezgra za performanse 3x Kryo (temeljen na Arm Cortex A710, 2,49 GHz)
Učinkovite jezgre 4x Kryo (temeljen na Arm Cortex A510, 1,8 GHz)
GPU Adreno GPU
radna memorija LPDDR5 do 3.200 MHz
Pohrana /
Povezanost 5G, Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3
Prikaz 4K/60Hz, QHD+/120Hz

Qualcomm je ovoga tjedna, bez pretjeranog najavljivanja, predstavio Snapdragon 7+ Gen 2, SoC koji će naći svoje mjesto u nadolazećim mobitelima višeg srednjeg ranga. Iako to ime možda ne otkriva, radi se o nasljedniku Snapdragona 7 Gen 1, predstavljenog u svibnju 2022. Dakle, Qualcomm je odlučio „preskočiti“ Snapdragon 7+ Gen 1 i Snapdragon 7 Gen 2.

Naime, Snapdragon 7+ Gen 2 napravljen je na TSMC-ovom 4-nanometarskom proizvodnom procesu te ima isti raspored jezgri kao i Qualcommov prošlogodišnji admiralski brod SoC, Snapdragon 8 Gen 1. Glavna Kryo CPU jezgra ima takt od 2,91 GHz, a tu su i tri Kryo jezgre za performanse od 2,49 GHz te četiri Kryo jezgre za učinkovitost takta 1,8 GHz. Prema navodima Qualcomme, to bi trebalo predstavljati 50 postotni skok u CPU performansama u usporedbi sa Snapdragonom 7 Gen 1.

Qualcomm nije podijelio mnogo detalja o GPU-u, pa je trenutno poznato da Snapdragon 7+ Gen 2 ima neimenovani Adreno GPU, koji bi, barem prema tvrdnjama tvrtke, trebao imati do dva puta bolje GPU performanse u usporedbi s prethodnim SoC-om. Spomenuto je i povećanje učinkovitosti od 13 posto u različitim uvjetima, što je ipak nešto skromnije, ali je opet riječ o – poboljšanju.

📷 Fotografija: Qualcomm
Fotografija: Qualcomm

Osim toga, Snapdragon 7+ Gen 2 ima Auto Variable Rate Shading tehnologiju, koja prikazuje scenu igranja u visokoj razlučivosti, dok pozadinu ostavlja u niskoj razlučivosti, a sve kako bi se uštedjela energija. Qualcomm je također dodao tehnologiju Volumetric Rendering, koja je debitirana sa Snapdragonom 8 Gen 1.

Nadogradnju je dobio i ISP (Procesor signala slike), pa bi kamera trebala pružiti bolje fotografije pri slabom osvjetljenju, slaganjem 30 slika u jednu. Tu je i podrška za senzore od 200 megapiksela, kao i za snimanje HDR videozapisa s trostrukom ekspozicijom, s dvije kamere istovremeno. Što se tiče umjetne inteligencije, Qualcommov AI Engine nudi dvostruko bolje performanse u usporedbi sa Snapdragonom 7 Gen 1 te 40 posto veću uštedu baterija.

Za povezivanje, Snapdragon 7+ Gen 2 koristi Snapdragon X62 5G Modem-RF, sustav koji omogućuje preuzimanje do 4,4 Gbps. Novost je 4G/5G Dual-Sim Dual Active značajka, a potrebno je istaknuti i podršku za Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3. Prvi mobiteli s ovim SoC-om, Xiaomi Redmi Note 12 Turbo i Realme GT Neo5 SE, trebali bi se pojaviti na tržištu već krajem ovog mjeseca.

Više o temiIzvor:Bug.hr