Britanski časopis upozorava: Domet električnih automobila u određenim uvjetima pada za trećinu

Udaljenost koju električni automobili mogu prijeći zimi s punom baterijom do trećine je manja nego što se reklamira, objavio je britanski časopis.

Britanski magazin ‘What Car?’ testirao je desetak električnih automobila po hladnom vremenu.

Najveću razliku između proklamiranog i stvarnog dosega među analiziranim automobilima imao je Funky Cat First Edition kineskog proizvođača Ora, piše dpa.

On je prošao samo 209 kilometara prije no što je stao, što je oko 33 posto manje nego se reklamira (311 kilometara). Drugu najveću razliku, 32 posto, imao je Renaultov Megane E-Tech.

Najprecizniji domet imala je Nissanova Ariya, s 16 posto razlike, a na drugom mjestu je Teslin Model Y s 18 posto.

Svi automobili su imali punu bateriju te su preko noći ostavljeni vani, na temperaturama između 0 i 2 stupnja, prije no što su bili voženi na lokaciji za testiranje koja simulira stvarne uvjete na različitim vrstama cesta.

“Sve veći broj ljudi posjeduje ili razmišlja o kupnji električnih automobila i stoga je važno razumjeti prednosti i nedostatke ove tehnologije, posebno koliko daleko će se moći kretati između punjenja”, rekao je Will Nightingale, voditelj testnog tima britanskog magazina.

“Ako se zna da hladno vrijeme negativno utječe na performanse i učinkovitost baterije – pogotovo ako se koristi sustav grijanja automobila – testiranje stvarnog domena koje provodi What Car? osmišljeno je kako bi kupcima automobila pružilo najjasnije moguće razumijevanje koliko će kilometara u pravilu moći prijeći u britanskim zimskim uvjetima”, rekao je.

“Unatoč tome š

Više o temiIzvor:Poslovni.hr