Znate li čemu služe izbočine na plastičnim čašama? Nikad nećete pogoditi

Ako ste do sada zamišljali da svi ti nabori imaju svrhu učiniti stisak ruke čvršćim i manje skliskim, uvijek ste se prevarili.

Baš zato što su vrlo često i često korištene, netko se možda zapitao otkud takav karakterističan oblik plastičnih čaša. Konkretno, motiv iza brojnih reljefnih linija na plastičnoj površini čaše. Ako ste do sada zamišljali da svi ti nabori imaju svrhu učiniti stisak ruke čvršćim i manje skliskim, uvijek ste se prevarili. U dizajnu prvih plastičnih čaša korišteni su u potpuno drugu svrhu, piše Novi popis.

Budući da su se koristile i za posluživanje alkoholnih pića, kao i za vodu, izbočine na čašama su dizajnirane za mjerenje količine alkohola za točenje – kako za jednostavne likere, tako i za izradu koktela koji uključuju upotrebu različitih pića.

Donja crta korištena je za doziranje bittera ili za glatke destilate: odgovara otprilike 30 mililitara. Gornji redovi, pak, služe za bezalkoholna pića, te vino i pivo, a dosežu i do 360 mililitara. Linije su bile korisno lukavstvo za barmene i konobare, koje su imale mogućnost jednostavnog mjerenja alkohola bez potrebe za posebnim alatom, ali i za one koji su htjeli piti bez pretjerivanja kod kuće.

Doziranje tekućine u ovim čašama vršilo se u uncama, a ne u militrima, jer su se prvo prodavale na anglo-američkom tržištu koje koristi ovaj mjerni sustav. Međutim, sustav mjerenja je učinkovit te se zna na kojoj liniji stati ovisno o vrsti točenog pića. Za žestoka pića potrebno je stati na prvoj l

Više o temiIzvor:Poslovni.hr