Švicarska za spašavanje Credit Suissea osigurala nevjerojatnu svotu novca. Iznos odgovara trećini njihovog BDP-a

I UBS i Credit Suisse pripadaju grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka čije je poslovanje pod budnim okom regulatora, napominje Reuters.

Švicarska vlada i središnja banka osigurale su 260 milijardi švicarskih franaka (280 milijardi dolara) kao potporu za Credit Suisse i UBS, pokazuju dokumenti, što je jednako trećini švicarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

UBS je najavio da će platiti 3,4 milijarde dolara za propali Credit Suisse, a vlada je tim iznosom dodala prvih 5,4 milijarde dolara gubitaka na derivatima i drugoj rizičnoj imovini.

Sporazum o preuzimanju uključuje ogromnu potporu države i središnje banke iz programa kreditiranja i jačanja likvidnosti i obećanja vlade da će apsorbirati do devet milijardi franaka potencijalnih gubitaka od preuzimanja.

Prošli tjedan Credit Suisse objavio je da je od švicarske središnje banke osigurao 50 milijardi franaka iz programa osiguranih kredita i kratkoročne likvidnosti. Program se može koristiti ako je vrijednost kolaterala, poput hipoteka i vrijednosnih papira, veća od iznosa kredita.

Povrh toga, središnja banka ponudila je banci nastaloj spajanjem UBS-a i Credit Suissea hitni zajam za likvidnost od čak 100 milijardi švicarskih franaka i još 100 milijardi franaka iz državnog mehanizma zaštite likvidnosti, za koji izričito jamči švicarska vlada.

Ukupno 259 milijardi franaka potpore odgovara trećini švicarskog BDP-a, koji je prošle godine iznosio 771 milijardu franaka.

Središnja banka nije željela odgovoriti na pitanje jesu li Credit Suisse ili UBS iskoristili ponuđeni novac.

I UBS i Credit Suisse pripadaju grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka čije je poslovanje pod budnim okom regulatora, napominje Reuters.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr