Isporukom sirove nafte za Azeri Light iz vlastitih polja u Azerbajdžanu, MOL Grupa napravila je povijesni korak u zaokruživanju proizvodnog procesa

Grupa MOL prevozi sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri-Chirag-Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi. Ovo je veliki korak u nastojanjima tvrtke da poveća svoju fleksibilnost u nabavi sirove nafte.

Također, dolazak tankera Seavelvet iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj u Hrvatskoj i zatim transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom uspješna je priča za MOL Grupu: predstavlja zaokruživanje vrijednosti njezinog lanca s obzirom na to da će prerađivati ​​i prodavati derivate rafinirane u jednoj od vlastitih rafinerija upotrebom sirove nafte proizvedene na polju čiji je suvlasnik. Nafta će se od naftnog terminala Sangachal u blizini Bakua do Ceyhana transportirati naftovodom BTC, koji je također u suvlasništvu MOL Grupe. Po dolasku iz Ceyhane u Omišalj transportirat će se teret od 90.000 tona sirove nafte Jadranskim naftovodom u Slovnaftovoj rafineriji.

Testna proizvodnja derivata Azeri Light nafte proizvedenih na naftnom polju Azeri-Chirag-Gunashli – u kojem MOL grupa posjeduje 9,57% udjela – počet će u travnju. Ovo dolazi nakon uspješnog testiranja nekoliko vrsta nafte s Bliskog istoka i kaspijskog područja u Slovnaftovoj rafineriji, te predstavlja još jednu važnu prekretnicu na putu MOL Grupe prema većoj fleksibilnosti u nabavi sirove nafte zbog europskih sankcija na izvozne izvedenice iz zemalja članica EU.

„Dolazak ove pošiljke sirove nafte Azeri Light izvanredan je događaj za nas jer dodatno pokazuje našu fleksibilnost u nabavi sirove nafte. To također označava novu priliku da zaokružimo cijeli lanac vrijednosti u našoj proizvodnji, što je uvijek veliko postignuće. MOL Grupa na umu ima regionalnu sigurnost opskrbe, stoga nam je posebno drago što možemo doprinijeti opskrbi regije SIE vlastitom sirovom naftom“istaknuo je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik za rafinerije i marketing u MOL grupi.

MOL Grupa želi postati još važnija gospodarska poveznica između Azerbajdžana i srednje i istočne Europe. 2020. godine kompanija je preuzela 9,57 % udjela u naftnom polju ACG, jednom od vodećih polja azerbajdžanskog gospodarstva, kao i 8,9 % u naftovodu BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan).

“Ova isporuka označava prekretnicu jer još jednom opravdavamo našu odluku da postanemo glavni dioničar u naftnom polju ACG u Azerbajdžanu. Sposobnost opskrbe naših rafinerija izvorima sirove nafte izvan Europe daje nam dodatnu otpornost tijekom razdoblja brzih promjena. Imamo fleksibilnost odlučivanja o tome hoćemo li prodati svoj dio nafte proizvedene u ACG-u ili ćemo je dovesti u našu ključnu regiju kako bismo pridonijeli europskoj sigurnosti opskrbe energijom. Nadalje, to je sjajna prilika za jačanje suradnje između ključnih odjela MOL Grupe, Istraživanja i proizvodnje nafte i plina te Rafinerije i marketinga“rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik MOL grupe za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

MOL Grupa treći je najveći investitor u projekt ACG, nakon BP-a i SO

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr