Nestlé podržava Ministarstvo poljoprivrede u borbi protiv bacanja hrane

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i drugim dionicima u lancu proizvodnje i opskrbe hranom, ali i drugim sektorima, Nestlé će kao član Radne skupine doprinijeti u ostvarenju cilja od 30 posto manje otpada od hrane u Hrvatskoj u sljedećih pet godina. Potpisnici dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“ nastojat će učinkovitije i održivije koristiti resurse kako bi se, uz suradnju i dijalog različitih dionika posredno utjecalo i na smanjenje siromaštva u Hrvatskoj.

Smanjenje bacanja hrane jedna je od strateških tema tvrtke Nestlé. Na globalnoj razini Nestlé podržava Globalne ciljeve Ujedinjenih naroda (12.3) u nastojanju da se do 2030. prepolovi količina bačene hrane po glavi stanovnika, dok u Hrvatskoj najveća svjetska prehrambena kompanija provodi edukativnu kampanju #BirajZeleno kojom fokus zadržava na jednoj od najvažnijih tema u društvu. U svrhu postizanja visoke razine razumijevanja i svjesnosti ove problematike među građanima, Nestlé je u prošlogodišnjoj kampanji #BirajZeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane spriječio emisiju više od 175 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferi, a što je ekvivalentna količina struje dostatnoj jednom kućanstvu za gotovo 16 dana.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Laurentiu – Florin Dimitriu

Otpad od hrane stvara više emisije stakleničkih plinova nego kombinirane emisije letenja, proizvodnje plastike ili eksploatacije nafte. Dodajmo tome procjene UN-a da je u 2021. 702-828 milijuna ljudi radovalo, borba protiv otpada od hrane dobiva potpuno novu dimenziju. Kompanija Nestlé je prije četiri godine ovu temu prepoznala kao jednu od važnijih društvenih tema u Hrvatskoj. Na tragu toga kreirali smo #BirajZeleno, projekt koji je tijekom prethodnih godina stasao u edukativnu platformu posvećenu smanjenju otpada od hrane“istaknuo je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor Nestléa za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je kako je sporazum prilika da tvrtka dijeljenjem znanja i prilagođavanjem izazovima lokalnog tržišta dodatno pridonese stvaranju održive budućnosti na lokalnoj razini.

Nestlé kontinuirano radi na postizanju ciljeva strategije održivog razvoja na lokalnoj razini, a kao jedan od potpisnika tvrtke posebno je istaknuo svoj namjeru postizanja ambicioznog cilja zadnje emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr