Kako 'isprazniti' mozak kad vam je prijeko potreban mir?

Osjećate li se ponekad kao da vam je 100 stvari na pameti? Imate glavu punu ideju i problem, a ništa ne uspijevate riješiti? Kako se kvalitetnije organizirati i uspješnije riješiti sve zadatke? Na koji način “isprazniti” mozak od problema i krenuti na put ka uspjehu?

Naš je mozak fantastična alatka koja nam omogućuje rješavanje tisuća i tisuća zadataka i problema dnevno. Znanstvenici su dokazali da većinu svojih dana zapravo provodimo na “automatskom načinu rada”. Konkretno, naša je svakodnevica uglavnom satkana od ustaljenih navika, objavio je geek.hr.

Ali kada trebamo upotrijebiti mozak i koncentrirati se na jedan zadatak – jako nam je teško. Naime, naš mozak neprestano prebacuje s jedne misli na drugu – i teško nalazimo mir i fokus. U nastavku donosimo nekoliko ideja stručnjaka za bolje fokusiranje i uspješniji svakodnevni život:

Mozak je stvoren za kreiranje novih ideja

Naš je mozak vrlo zanimljiv – iz više razloga. Prije svega, spreman je zapamtiti neke nebitne činjenice, a zaboraviti jednu jako važnu. Drugo, spreman je pronaći rješenje za bilo kakav problem. Treće, može raditi konstantno i poluautomatizirano – bez da smo uopće koncentrirani na ono što radimo.

Mnogi su znanstvenici posvetili desetljeća i desetljeća svog života kako bi otkrili sve tajne ljudskog mozga. Ne, do dana današnjeg – mozak je još uvijek jedan od najnovitijih dijelova našeg tijela.
Dapače, mnogi se istraživači smatraju kako ljudi koriste jako mali dio kapaciteta svog mozga – pa možemo samo nagađati koji su top doze ljudskog mozga. Kada pogledamo stvarno stanje situacije – lako možemo zaključiti da je mozak osmišljen za kreiranje rješenja. Mozak uvijek može pronaći neko rješenje – bez obzira na problem.

Uz dovoljnu količinu kvalitetnih ulaznih informacija – mozak uvijek može pronaći neko kreativno rješenje. Stvaranje ideje osnovna je funkcionalnost ljudskog mozga.

Mozak se teško koncentrira na komplicirane i dugotrajne zadatke

Iako nam mozak omogućuje rješavanje mnogih složenih zadataka, činjenica je da uvijek radi s malom količinom podataka odjednom. Opće je poznata činjenica da su muškarci katastrofalni multitaskeri, dok žene rade malo lakše.

Ipak, bilo koja osoba na planetu – ne može kvalitetno obavljati više zadataka paralelno. Jednostavno, ljudski mozak to ne dopušta. Kada je ljudski mozak opterećen brojnim zadacima – on se često nađe u stupnju blokade. Odnosno, desi nam se da jednostavno blokiramo i provedemo sate kako bismo se ponovno vratili na pravi put. Istraživanja pokazuju da ljudski mozak najbolje radi kada nije previše opterećen. Najbolje ideje padaju nam na pamet kada se tuširamo, šećemo itd.

Kako bi mozak mogao kvalitetno obavljati složene zadatke – potrebno je te zadatke podijeliti na jako jednostavne i male zadaće. Primjerice, plan od godinu dana potrebno je podijeliti na mjesečne planove, pa na tjedne, a na kraju i na male dnevne zadatke. Kada mozak zna da treba riješiti neki zadatak od 5 minuta – to će bez problema riješiti. Ne, sve više od toga predstavlja problem.

Kako osloboditi mozak od mnogobrojnih problema i zadataka?

Mozak je u svakom trenutku opterećen sa sto različitih problema i zadataka. Mnoge su stvari koje pamtimo i koje naš mozak obrađuje – potpuno nerelevantne u ovom trenutku. Puno je toga što se “kotrlja” u mozgu – a zapravo nam sada uopće nije bitno, niti nam treba.

Kako bismo se lakše usmjerili na važne zadatke, potrebno je “očistiti” mozak od svog tog nereda i zbrke koja vlada u glavi. Ponekad je to jako teško izvesti, ali korak po korak možete osloboditi dijelove svog mozga – i tako osigurati veću koncentraciju na trenutno važne zadatke.

Primjerice, vaš mozak za vrijeme čitanja ovog članka razmišlja o tome kako ćete naručiti pizzu za večeru ili kako trebate platiti račune za struju i vodu. Mozak jednostavno voli odlučiti u nekim svojim problemima i razmišljanjima. Stručnjaci kažu da se manje od 30 sekundi možemo koncentrirati na jednu situaciju. Nakon toga, naš mozak počinje razmišljati o nekim drugim situacijama. Mozak je teško očistiti od nereda koji vlada, no stručnjaci nisu pronašli nekoliko odličnih ideja. Možda neće biti najbolje za vas i možda će vam izgledati kao dodatan posao – no s vremenom bi vam trebale pomoći u oslobađanju fokusiranosti i koncentracije mozga.

Kratke zadatke rješavajte odmah nakon što pristignu

Jedna od važnih ideja mnogih stručnjaka koji analiziraju mozak i ljudsko ponašanje – jest instantno rješavanje manjih zadataka. Primjerice, ako ste u ovom trenutku otvorili email pretinac i tamo pronašli email s računom za struju – riješite to odmah. Otvorite račun, skenirajte QR kod i završite taj zadatak.

Prema mišljenju stručnjaka, sve što možete učiniti u manje od 5 minuta jednostavno učinite odmah. Nemojte takve zadatke ostavljati za kasnije – jer ćete se motati po glavi još satima prije nego što ih riješite. Ako odmah riješite taj problem, jednostavno ga možete zaboraviti – i izbaciti ga iz glave. Dakle, nemojte više odgađati izvršavanje malih zadataka. Sve što uzimate manje od 5 minuta poželjno je riješiti odmah. Uz to što ćete se time osloboditi razmišljanja o tom problemu – riješit ćete se i nakupljanja tih malih sitnih zadataka. Bolje te male zadatke riješiti odmah – pa kasnije uživati ​​bezbrižno u ostatku dana.

Zapišite svaki problem na papir i izbacite ga iz glave

Sve što mozak mora zapamtiti – nakuplja se s vremenom i stvara pritisak na našu svakodnevicu. Sjećate li se u glavi popisa za trgovinu, obveze na poslu, sadržaja za djecu i mnogih drugih stvari – sve to jako opterećuje vaš mozak. Prije ili kasnije, misao o jednom od gore navedenog će se pojaviti na vašoj glavi – i to će vas odvratiti od zadatka koji je pred vama.

želite li se riješiti zbrke u glavu

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr