Rast cijena hrane ubrzao inflaciju: Tri vrste povrća posebno je teško nabaviti

Nestašici su pridonijele visoke cijene energenata koje su pogodile domaće uzgajivače i probleme u opskrbnim lancima.

Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzana u veljači, pojačana ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstvo, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Stopa inflacije porasla je u veljači na 10,4 posto, s 10,1 posto u siječnju, što znači da je rast cijena ubrzao prvog puta od listopada, pokazuju podaci CSO-a.

Jedan od glavnih pokretača inflacije u veljači bio je ubrzan rast cijena hrane bezalkohodnih pića, za 18,0 posto u odnosu na prošlu veljaču, nakon 16,7 postotnog skoka u siječnju, u razdoblju nestašice povrća u brojnim supermarketima.

Trgovci su posebno teško dolazili do rajčica, paprika i krastavaca, uglavnom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na urod u Španjolskoj i sjevernoj Africi, napominje BBC.

Nestašici su pridonijele visoke cijene energenata koje su pogodile domaće uzgajivače i probleme u opskrbnim lancima.

Snažan rast cijena hrane potaknuo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta koji su u pojedinim dijelovima Europe doveli do nestašice i racioniranja, rekao je glavni ekonomist statističkog ureda Grant Fitzner.

Troškovi stanovanja bili su viši za 26,6 posto nego u veljači 2022. godine, uz gotovo istu stopu rasta kao iu siječnju, zbog poskupljenja struje i plina.

Britanska

Više o temiIzvor:Poslovni.hr