Vatreni pojas ne miruje, snažan potres pogodio Argentinu: ''Bio je toliko jak da mi je cigla pala na automobil''

Potres magnitude 6,4 pogodio je u srijedu Argentinu, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC).


Argentinu je pogodio potres jačine 6,4 po Richteru, a osjetio se iu Čileu.

Potres je zabilježen na dubini od 220 kilometara, javlja Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC), a epicentar je bio u Andami.

Osjetio se iu Čileu, a najbliži epicentar je argentinski grad San Salvador de Jujuy.

🔔#Potres (#potres) M6.2 dogodio se 68 km sjeverozapadno od San Antonija de los Cobresa (#Argentina) prije 11 minuta (lokalno vrijeme 13:00:31). Više informacija na:
📱https://t.co/LBaVNedgF9
🌐https://t.co/SLbDKssnki
🖥https://t.co/VdcXCM7lI8 pic.twitter.com/01LoBqqjcM

— EMSC (@LastQuake) 22. ožujka 2023

Zasad nema dojava o ozlijeđenima i materijalnoj šteti, a ni građani nisu baš pohrlili zabilježiti svoja svjedočanstva o potresu. Među njima tek je jedan napisao: ”Bio je toliko jak da mi je cigla pala na auto”.

Poznato je da je Pacifički vatreni prsten najveće globalno područje seizmička aktivnost. U tom području događa se 80 posto svjetskih potresa.

Vatreni prsten je pojas koji se proteže 40 000 kilometara od vanjskog ruba Pacifičke ploče (najveće od 12 glavnih ploča Zemljine kore) i manjih ploča kao što je ploča Filipinskog mora do ploče Cocos i ploče Nazca na istočnom rubu Tihog oceana, uz obale Sjeverne i Južne Amerike.

PotresIMA duž Vatrenog prstena najviše su ugroženi Japan, zapadna obala SAD-a, Čile i druge zemlje u Južnoj Americii to zato što leži na takozvanim subdukcijskim zonama između tektonskih ploča, u kojima se tektonska energija nastala trenjom pločom može osloboditi samo pri velikim potresima, a Vatreni prsten je pun vulkana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr