U vrijeme gospodarske nesigurnosti, zlato se pokazuje kao sigurna investicija

Ulaganje u investicijsko zlato ponovno se, čak iu sadašnjim složenim, globalno izazovnim gospodarskim uvjetima, pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih ulagača, zaključak je 1. Gold konferencije koja je održana u Hiltonu. Hotel Garden Inn u Zagrebu. Da je svijetu, građanima, poduzetnicima i investitorima potrebno zlato kao uvijek sigurnu luku, dokazuje trenutna rekordna cijena zlata od gotovo 2000 dolara za uncu, stoji u priopćenju.

Inflacija se vratila, a kamatne stope rastu. Svijet i globalna ekonomija danas su mnogo nestabilniji nego što su bili prije nekoliko godina. Upravo zbog toga zlato ponovno postaje neizostavna imovina u ovako nestabilnim vremenima, istaknuto je na Konferenciji investicijski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga. Neven Vidaković.

Središnje banke povećale su imovinu u zlatu za 152 posto

Kada tradicionalni instrumenti ulaganja, poput obveznica, štednje u bankama i ulaganja u nekretnine, postanu neizvjesni, građani, ali i svi drugi ulagači, posežu za investicijskim zlatom. Pojašnjava ravnateljici Centra Zlata Saša Ivanović, koji je to potkrijepio činjenicom da je cijena zlata u stalnom porastu zadnjih 50 godina. Primjerice, u ožujku 1972. cijena unce zlata bila je 48, da bi u ožujku 2023. narasla na 1962 dolara. Zato je ulaganje u investicijsko zlato puno isplativije od držanja novca u banci ili kod kuće, istaknuo je Ivanović.

Premda ‘zlatni standard’ koji je u povijesti bio okosnica svih monetarnih sustava ne postoji već više od 50 godina, središnje banke većine zemalja u svijetu, posljednjih godina, kupuju zlato u velikim količinama. U 2022. godini, u samo godinu dana, središnje banke u svijetu povećale su imovinu u zlatu za čak 152 posto, naglasio je Marijo Kokić, voditelj ključnih kupaca najstarije njemačke talionice plemenitih metala Heimerle + Meule.

Povećana potražnja za zlatom od strane središnjih banaka pokazuje da ono i dalje igra izuzetno važnu ulogu u stabilizaciji svjetske valute, posebno u nestabilnim vremenima. Od uvođenja eura do danas cijena zlata je porasla čak 6 puta, zaključio je Kokić.

Gdje smo i kako dalje, glavno je dnevno, jedno, godišnje pitanje u ovo vrijeme neizvjesnosti i nesigurnosti u kojem se danas nalazimo. Zona sigurnosti, poslovno promatrano, postaje daleka obala – vidljiva tek na horizontu.

Kupnja zlata je jednostavna

U takvim uvjetima, nekretnine i zlato zamjenjuju ulaganja u dionice i obveznice ili držanje gotovog novca, smatra Mladen Vedrišs veleučilišta Efectus. Kako ističe Vedriš, daljnja događanja bit će interakcija niza varijabli – geopolitičkih, ekonomskih, socijalnih, a već u bliskoj budućnosti, snažno će se ispreplitati realna događanja te percepcije i psihologije građana i tržišta.

Hrvatska kovnica novca, kao jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, kontinuirano daje svoj doprinos hrvatskom tržištu investicijskog zlata, ističe predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca Damir Bolta. Atraktivne, ograničene serije zlatnika izdane u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, s motivima bliskim domaćim, ali i stranim kupcima, polako, ali sigurno zauzimaju sve značajnije udio na tržištu.

U prošlosti su građani ulaganje u zlato smatrali kompliciranim. Činjenica da se zlato danas može ulagati na više načina, te da pri kupnji fizičkog zlata, koje se smatra najboljom opcijom, ima veliki broj opcija i vrijednosti, kupnja zlata je jednostavna, objašnjava ovo Josip Kokanovićdirektorica operacija Centra Zlata.

Investicijsko zlato lako se može čuvati i jednostavno u svakom trnutku unovčiti, a na tržištu se može kupiti veliki broj proizvoda

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr