Različiti klijente štite banke u eurozoni od problema SVB-a

Raznovrsnija baza klijenata štiti banke u eurozoni od problema poput onoga koji je zadesio američku banku Silicijske doline, ali veće kamate zahtijevaju “adekvatnu” identifikaciju problema naplate kredita, objasnio je voditelj nadzornog mehanizma Andrea Enria.

SVB se našao u problemima zbog masovnog povlačenja pologa koji je potaknuo njegov neuspjeli pokušaj da pokrije gubitak na portfelju državnih obveznica.

Banka je u 2021. zabilježila snažan rast pologa, a novac je ulagala u državne obveznice. Problemi su se iskrsnuli nakon što je američka središnja banka u 2022. ugasila program kupnje državnih obveznica i počela naglo podizati kamatne stope, što je smanjilo cijenu obveznica.

Iz zbivanja u SAD-u nije moguće izvlačiti izravne zaključke o sistemskim važnim bankama u eurozoni, ustvrdio je čelnik ECB-ovog mehanizma za praćenje banaka u eurozoni Andrea Enria u utorak poslijepodne u Europskom parlamentu.

Banke koje ECB nadzire nisu izrazito izložene kamatnom riziku, niti se toliko oslanjaju na “koncentriranu, neosiguranu bazu depozita”, što bismo mogli nazvati “poslovnim modelom SVB-a”, objasnio je Enria.

Američka banka usmjerila je svoje kredite u financijske tvrtke specijalizirane za potporu novim tvrtkama, a u financijsko-tehnološke tvrtke iu startupove i poslovala je s njihovim depozitima dok se banke u eurozoni općenito rade s raznovrsnijom bazom klijenata, objasnio je.

„Više od 80 posto štedne baze SVB-a činili su neosigurani depoziti poduzeća, koji su mobilni od ostalih vrsta depozita. Većina imovine banke sastojala se od vrijednosnih papira s fiksnim prihodom, koji obično gube vrijednost kada rastu kamatne stope”, dodao je Enria.

I američka središnja banka i ECB podižu kamatne stope i Enria je priznao da “aktualno naglo povećanje kamatnih stopa povećava izloženost banaka eurozone kamatnom riziku”.

Zato smo pri analizi mehanizama upravljanja rizicima poticali banke da, među ostalim, poboljšaju modele testiranja imovine kako bi adekvatno odražavali probleme oporavka kredita i povlačenja depozita, kaže Enria.

Banke će zaraditi više zbog viših kamata jer će im se povećati prihodi od kamata, čime će se kompenzirati veći troškovi, koji nastaju zbog otežane naplate kredita, dodao je.

Osvrnuo se i na str

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr