Mađarska poručila da ne bi uhitila Putina kada bi ušao u zemlju, objasnila i zašto

Mađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju, rekao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana te objasnio da za to nema pravnih temelja.


Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim se osniva Međunarodni kazneni sud (ICC). To je sud objavio u petak uhidbeni nalog za Vladimir Putin optužujući ga za ratni zločin nezakonite deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhićen kada bi došao u Mađarsku, Gergeli Guljašrekao je da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.

“Možemo se pozivati ​​na mađarski zakon i na temelju njega ne možemo uhititi ruskog predsjednika jer statut ICC-ja nije u Mađarskoj stupio na snagu”, rekao je Guljaš.

Također je rekao da vlada nije zauzela stav o uhidbenom nalogu za Putina. “Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnjoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje osobno mišljenje”, dodao je Guljaš.

Nije izgledno da će Putin, tek treći predsjednik za kojeg je ICC izdao skriveni nalog, završiti na sudu u skoro vrijeme. No mogao bi biti uhićen i poslan u Haag ako bi putovao u bilo koju članicu ICC-ja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr