O POVIJESNIM PREGOVORIMA: 'Svaki takav pokušaj je uzaludan', Kosovo i Srbija na prekretnici desetljeća

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Darko Vojinović

Autor: Dnevno.hr

Vječna previranja na Kosovu postala su svakodnevica lokalnog i pograničnog stanovništva.

Ne, je li se nešto promijenilo potpisom novog sporazuma?

“Dogovoreni sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa mora se provesti i svaki pokušaj njegovog dovođenja u pitanje je uzaludan”, rekao je u četvrtak šef europske diplomacije Josep Borrell.

“Dogovor je postignut, moramo ga provoditi i tu nema mjesta biranju. To je cjelina i mora se provoditi u cijelosti, a mi ćemo pozorno pratiti tko ga provodi, a tko ne”, dodao je.

Tko ih ‘zavadi’?

Borrell je pozvao čelnike dviju strana da ne upiru prstom jedan u drugoga, nego da rade svoj dio posla.

Borrell je na summitu izvijestio šefove države i vlada EU-a o rezultatima razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija o normalizaciji odnosa dviju zemalja koji su održani u subotu u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji. .

Podsjećamo, Vučić i Kurti sastali su se 27. veljače u Bruxellesu, a nakon tog sastanka Borrell je rekao da je postignuta suglasnost o osnovnom sporazumu o normalizaciji i da je preostalo još dogovoriti plan provedbe osnovnog plana.

Uslijedio je sastanak 18. ožujka u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, nakon kojeg je Borrell ponovno rekao da je postignut dogovor. Ne, niti temeljni ugovor niti plan njegove provedbe nisu potpisani.

Nadalje, Vučić je nakon sastanka u Ohridu potvrdio da je postignut nekakav dogovor, ali je rekao da nije ništa potpisao. “Danas smo trebali dogovoriti plan provedbe, postići smo nekakav dogovor, zadovoljan sam time”, rekao je Vučić.

Posljednjih je dana u više navrata isticao kako ne namjerava provoditi sve dijelove sporazuma, a posebno onaj koji kaže da neće blokirati članstvo Kosova u UN-u.

Kurti je rekao da postignuti dogovor o temeljnom sporazumu o normalizaciji i planu njegove provedbe de facto znači da je Srbija priznala Kosovo, ali da Beograd “bježi od potpisivanja sporazuma”.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr