Dokumentarci o Banksyju koji će vas uvesti u svijet street arta i grafita umjetnosti

“Spašavanje Banksyja”

Priča počinje 2010. godine, kada Banksy odlazi na turneju povodom prikazivanja filma “Izlaz iz suvenirnice”. Paralelno je počeo crtati zidove u San Francisco koji su redovito brzo bili uklanjani, jer su vlasnici zgrada bili uvjereni da se radi o „klincima koji šaraju“. Međutim jedan od kolekcionara prepoznao je Banksia io vlastitom trošku ga je sačuvao – skinuo je daske na kojima je bio nacrtan Banksyjev štakor. Izvršni producent filma je upravo ovaj kolekcija, Brian Greif, au filmu se cijelo vrijeme isprepliću pitanja s idejama ima li smisla čuvati street art na ulicama. Koliko vrijede radovi i koliko ih ljudi prepoznaju, zašto neke Banksyjeve radove ne žele otkupiti galerije, a privatni kolekcionari se za njih trgaju? Ovaj film otvara mnoga pitanja i daje dobar detaljan uvod u ono što je ulična umjetnost danas, i koliko tu ima ideala, a koliko prljavog novca. Ovaj film svakako spada na listu “Banksy dokumentarci koje morate pogledati”.

“Posao Banksy”

Film je ovo o, kako je sam sebe opisao, art – teroristu Andy Linkkoji je ukrao Banksyjevu skulpturu “pijač” iz Londonskog parka u Shaftesbury Avenue 2004. Priča se komplicira na mnogo načina, ali nas vodi kroz jednu sjajnu prizmu kriminala, umjetnosti i dilera umjetnina u 21. stoljeću. Ovaj film daje jasnu sliku i predodžbu o svijetu milijuna i umjetnosti.

“Čovjek koji je ukrao Banksyja”

Ovaj film iz 2018. vodi nas na Bliski Istok. Banksy i njegov tim 2007. idu u Betlehem i okupiranu Palestinu gdje počinju crtati umjetničke radove duž cijelog West Band zida. Banksy naravno podiže prašinu crtežom izraelskog vojnika koji legitimira magarcaa čija se stvar komplicira kad izvjesni vozač taksija Valjano izreže taj komad zida i odluči ga prodati na dražbi. Opet je to priča o tome kako i koliko slučajni prolaznici u kombinaciji s kolekcionarima pokušavaju zaraditi milijune na street artu koji je tu nastao iz nekih drugih razloga.

“Banksy radi New York”

Dokumentarac o umjetniku i njegovom pohodu na New York 2013. godine, u kojem istaknuti aktivistički, politički i umjetnički radovi izazivaju pozornost cjelokupne javnosti. Izvrstan dokumentarac o velikoj uličnoj izložbi u gradu koji nikad ne spava, ali i portret samog grada.

“Banksy i uspon odmetničke umjetnosti”

Još jedan fora dokumentarac o grafiti i street art umjetnosti. Od ilegalnog undergrounda do globalnog umjetničkog pokreta, ovaj film uvest će vas u svijet najpoznatijeg svjetskog umjetnika koji doista vjeruje da je ono što radi umjetnička revolucija. Ovo je posljednji na našoj listi Banksyjevih dokumentaraca koje svakako trebate pogledati.

Foto: Unsplah, banksy.co.uk

Više o temiIzvor: Journal.hr