Građanima i turistima bit će moguć pristup tornju na Sljemenu s atraktivnim pogledom?

Tvrtka-kćer Odašiljača i veza (OiV) OIV Towers Com potpisala je ugovor kojim daje u zakup poslovni prostor dijela tornja na Sljemenu na 15 godina, čime se ponovno otvara mogućnost obavljanja turističke djelatnosti u tom prostoru, a građanima i turistima pristup tornju s atraktivnim pogledom. , izvijestili su iz OiV-a.

Napominjući da zbog odredbi iz ugovora trenutno ne mogu navesti tko je zakupac, kao ni koliko će biti najamnina i kada će prostor biti otvoren, iz OiV-a kažu da su zakupca pronađena putem javnog natječaja te podsjećaju da su dugo tražili da se prostor vrati komercijalna uloga .

Podsjećaju da je sljemenski toranj jedan od simbola Zagreba, zaštitni znak Medvednice i najviša točka iznad glavnoga hrvatskog grada, s čijeg se vidikovca pruža panoramski pogled na cijeli grad i Hrvatsko zagorje sve do slovenskih Alpa, zbog čega je atraktivan za publiku.

OiV toranj Sljeme izgrađen je 1976. godine, a uz osnovnu funkciju odašiljanja televizijskih i radijskih signala, kraće vrijeme tijekom 1980-ih bio je otvoren i za javnost.

Kako je razvoj tehnologije donio i smanjio volumen potrebne tehnološke opreme i iste potrebe za prostorom, objekt je od siječnja 2020. automatiziran, a pojedini dijelovi tornja su prenamijenjeni i pokrenut je projekt obnove tijekom kojeg se radilo na energetskoj i obnovi armirano-betonskih konstrukcija. Time su zadovoljeni preduvjeti za mogućnost monetizacije neiskorištenog dijela prostora koji više nisu potrebni OIV-u za obavljanje osnovne djelatnosti, zbog čega su i osnovali tvrtku-kćer OIV Towers Com doo

“Budući da je OiV pravna osoba od posebnog državnog interesa, čija je osnovna djelatnost prijenosa i odašiljanje radijskih i televizijskih programa, ideja je bila odvajanje neosnovne djelatnosti u posebno trgovačko društvo za veću poslovnu samostalnost”, poručio je predsjednik uprave OiV-a Mate Botica.

O ponuditelju odnosno zakupcu iznose samo da je u opisu buduće djelatnosti u tornju naveo više atraktivnih sadržaja zanimljivih širokom krugu posjetitelja.

“Uz Sljeme, OiV je i vlasnik poznatih atraktivnih lokacija na Psunju, Učki, Biokovu, Labinštici i Ličkoj Plješivici, uz koje se nalaze objekti koji mogu služiti u ugostiteljsko-turističke svrhe te s tim u vezi planiramo proširiti ponudu svima zainteresiranima”, zaključno je najavio direktor OIV Towers Com-a Gordan Kapović.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr