Hrvatski prvak CEE regije po udjelu neaktivne populacije, registar kućanstava mogao bi pomoći

I dok podaci o (ne)zaposlenosti dominiraju javnim diskursom, analizom neiskorištenih raspoloživih resursa radne snage, odnosno pokazatelja podzaposlenosti (eng. tržište rada zapušteno) pokazuje veću heterogenost među članicama EU iz CEE regija, navodi se u tjednoj analizi Hrvatske udruge poslodavaca. Podzaposlenost mjeri zbroj nezaposlenih, skraćeno radno vrijeme zaposlenosti, nedostupnih i neaktivnih.

Hrvatska je u 2020. bila neslavni ‘izuzetak‘ podzaposlenošću, ali ju je tijekom dvije godine spustio s 14,5 posto na 11 posto. Ovo smanjenje nije samo odraz pada nezaposlenosti, već i pada udjela neaktivnog stanovništva u kategoriji “ne traže posao, ali su dostupni”.

Prema udjelu neaktivne populacije, Hrvatska i dalje prednjači u CEE regiji slijedi trendove mediteranskih članica EU, što je djelomično posljedica rentijerstva. Otuda proizlazi potencijal za porast stope zaposlenosti. Ona je 5 postotnih bodova ispod prosjeka EU te skoro 8 postotnih bodova ispod prosjeka CEE regije.

Transparentniji izvor prihoda

Uključivanje neaktivnih na tržište rada ima brojne pozitivne reperkusije, smatraju u HUP-u. Naime, veća aktivnost smanjuje napetost na tržištu rada i stabilizira pritisak na rast plaća uzrokovan nedostatkom radnika.

Na svu sreću, u Hrvatskoj je stopa nepopunjenih radnih mjesta već četiri godine oko 1,5 posto, što je upola niža u odnosu na EU prosjek te upućuje da je neusklađenost između potrebnih vještina za nepopunjena radna mjesta i vještina tražitelja posla mala.

Tržište ‘sanira’ nedostatke radne snage zapošljavanja stranih radnika koje je skuplje i procesno dugotrajnije od zapošljavanja domaćih radnika.

U kontekstu problema podzaposlenosti, Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavu izrade ‘Registra kućanstava’, koji bi dao transparentniju sliku izvora zarada građana i stvorio temelje za javnu raspravu o ujednačavanju poreznog tereta.

– Nova i cjelovita baza podataka može biti uvod u sintetičko oporezivanje dohotka bio on ostvaren radom, kapitalom ili rentom. Ujednačavanje poreza moguća je platforma za snižavanje ukupnog poreznog opterećenja opterećenja i može potaknuti uključivanje neaktivnog stanovništva u formalno tržište rada – dodaju iz HUP-a.

Kako

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr