Što znamo o američkom Jabilu koji je najavio jednu najveću investiciju u Hrvatskoj?

Globalna američka tvrtka Jabil, izgleda, dolazi u Hrvatsku i, kako je jučer najavljeno, planira investiciju u novi proizvodni pogon u Osijeku. Ova bi investicija navodno trebala biti najveća dosadašnja investicija u Osijeku i jedna od najvećih u Hrvatskoj te bi trebalo otvoriti više od 1500 novih radnih mjesta.

Sve ovo zvuči obećavajuće i kao nova prilika za razvoj lokalnog gospodarstva u Slavoniji pa smo se zapitali što znamo o tvrtki koja dolazi u Hrvatsku?

Jabil je američka tvrtka za proizvodne usluge sa sjedištem u St. Petersburgu, Florida. Pruža sveobuhvatne usluge dizajna elektronike, proizvodnje i upravljanja proizvodima tvrtkama u različitim industrijama od zrakoplovstva, zdravstva, energetike, telekomunikacija, tiskarske industrije… Proizvode za 300 maraka na svim tržištima, stoje na njihovoj službenoj stranici.

Iza sebe ima niz godina iskustva – osnovana je 1966. godine u Michiganu. Do danas je prerasla u globalnu tvrtku s 250 tisuća zaposleniha 2020. godine našla se na listi Fortune 500, godišnjem popisu 500 najvećih američkih kompanija, gdje je zauzela 121. mjesto.

Glavni izvršni direktor tvrtke je Mark T. Mondello koji je na toj poziciji od 2013. Godine 2021. imenovan za predsjednika Upravnog odbora, a Jabilu se pridružio 1992. godine kao nadzornik proizvodnje.

Tvrtka posluje na 100 lokacija u ukupno 30 zemaljaa sama po sebi nam možda i ne bi upala u oko da u klub s Atlantom, Austinom, Pekingom i brojnim drugim lokacijama uskoro ne ulazi u Osijek.

O investiciji…

Naime, kako je već spomenuto, iz Uprave tvrtke jučer su najavili da će u Osijeku do početka 2024. godine izgraditi veliki centar izvrsnosti za proizvodnju industrijsko smještenoj zoni Nemetin. Ovim projektom bi se trebalo otvoriti više od 1500 radnih mjestačime bi ova američka tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji. Kako je navedeno na stranici tvrtke, ulaganje u Hrvatsku strateški je potez koji je u skladu s Jabilovim fokusom na dugoročne sekularne trendove i rast u obnovljivoj energiji, električnim vozilima, zdravstvu, 5G-u i poslovanju u oblaku.

Pregovori su navodno trajali posljednjih godinu i pol dana, o čemu se nije moglo javno govoriti zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka, a iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su povodom najavljenog ulaganja u četvrtak istaknuli da bi taj centar trebao biti glavni pokretač lokalnog gospodarstva.

Rast kroz godine

Inače, tvrtka jeprošle godine ostvarila prihode od 33,5 milijardi dolara. Posljednjih godina bilježi rast pa je prema izvješću iz 2020., u toj godini ostvarila rast neto prihoda na 27,27 milijuna dolara, u usporedbi s 25,28 milijuna iz 2019. godine i 22,09 milijuna iz 2018. godine.

Počevši od fiskalne 2015. godine, Jabil ima dva segmenta o kojima se izvješćuje: usluge elektroničke proizvodnje (EMS) i usluge raznolike proizvodnje (DMS). Prvi segment, koji je činio 50,2 posto prihoda u 2022., usmjeren je na iskorištavanje IT-a, dizajn i inženjering lanca opskrbe, tehnologije uvelike usmjerene na osnovnu elektroniku, dijeljenje proizvodne infrastrukture velikih razmjera i opsluživanje širokog raspona krajnjih tržišta. Uključuje kupce prvenstveno u automobilskoj industriji, industriji računalstva, energetiki, skladištenju i telekomunikacijama. Drugi segment, koji je činio 49,8 posto prihoda, usmjeren je na pružanje inženjerskih rješenja, potrošačko tržište, tržišta većeg rasta te ima fokus na znanost i tehnologiju materijala, analizira Nasdaq.com.

Izlistana je i na njujorškoj burzi, običnim dionicama trguje se pod simbolom ‘JBL’, a cijena dionice joj je jučer iznosila 83,14 dolara. Neki analitičari navode da oni koji su prije godine kupili dionice ove tvrtke danas mogu biti zadovoljni zbog dobitka, a očekuju da bi se taj rast mogao nastaviti. Naime. Jabil ima koristi od velike potražnje na tržištima s izvrsnim operativnim izvršenjem te se predviđa da će se nastaviti zdravi rast zbog povezanosti s industrijama kao što je zdravstvo, automobilska industrija, 5G i oblak poslovi.

S druge strane, tr

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr