Istrijani odabrali – Rossijev Teranino najbolji

Pitak i lagan, sladak i aromatičan, savršeno se sljubljuje s desertima od čokolade ili šumskog voća, a pasat će i kao digestiv. To je teranino, tradicionalni istarski liker, vrhunac užitka za sve hedoniste, ljubitelje finih mediteranskih okusa.

A sad je i službeno – najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama. Destileriji iz Bajkina pored Vižinade dali su najviše ocjene za liker od autohtonog istarskog terana, obogaćen maceracijom šumskog voća i probranih začina.

Njime su bili oduševljeni i članovi stručnog žirija koji su najvećim brojem bodova dodijelili koktelu La Terra Destileria Rossi na bazi ovog likera. Miris zavodljivog koktela pojačao je Rossi’s gin Nostromo, a svježinu sok od limuna. Jednostavno, intrigantno i snažno, za sve prilike, s dugim aftertasteom tipičnim za terranino i prepoznatljivim začinima iz gina – tako bi se moglo opisati ovo piće koje potpisuje Filip Sarilar, poznati istarski barmen i brand manager Destilerije Rossi.

Iznimno smo ponosni na pobjedu na domaćem terenu u dvije kategorije u jakoj konkurenciji 14 vrhunskih proizvođača. Kad smo prije nekoliko godina iskušavali recepturu za teranino, željeli smo napraviti nešto posebno, o čemu će pričati ljubitelji likera. Isprobavali smo, kombinirali i trebalo nam je više od tri mjeseca da budemo u potpunosti zadovoljni, pa su osvojene nagrade u Balama još jedna potvrda da smo u tome uspjeli“, kaže Filip.

Tradicija duga pet generacija

Ovaj vrhunski teranino rezultat je dubokog poštovanja istarske zemlje, koji je svoj vrhunac dao u kombinaciji sa suvremenim tehnologijama i stručnim znanjem već petog naraštaja Rossijevi.

Njihove rakije temelje se na derivatu iz vlastite proizvodnje vina, komu, čijom se fermentacijom dobiva komovica, baza svih ostalih rakija. Prvi su proizvođači iznimnog istarskog vinjaka od autohtonog terana te prvi proizvođači gina u Istri i vlasnici jedne od najstarijih istarskih destilerija. U njoj se početkom ovog tisućljeća odvijala prava mala revolucija u proizvodnji istarskih rakija. Tada joj je na čelu bio Marino Rossi, koji je avangardni pristup u tradicionalnoj proizvodnji vina i destilata prenio i na trojicu sinova Luku, Marka i Filipa. Svojedobno je poznata tvornica cigara na Kubi radila posebnu cigaru namijenjenu uživanju prvenstveno uz bisku obitelji Rossi.

Kolekcija brojnih medalja i priznanja koja su dobili za svoje proizvode sada je upotpunio i mali destilatski kotao, osvojen na prvom Teranino festivalu, koji uz teranino promovira i teran, jedne od najprepoznatljivijih simbola istarskog poluotoka.

Recept destilerije La Terra Rossi

Autor: Filip Sarilar

  • 10 ml Nostromo gina
  • 30 ml Teranina Rossi
  • 10 ml svježeg soka od limuna
  • Nadopuniti (nadopuniti) s Three Cents Mandarin sodom, no nije moguće isti napitak zamijeniti s Pipi narančom ili nekom drugom vrstom gaziranog soka na bazi naranče ili mandarine

U vinsku čašu dodajte led, Nostromo gin, Teranino Rossi i svježi sok od limuna. Čašu nadopunite sa sodom ili Pipijem. Koktel lagano promiješajte barskom žlicom, dekorirajte s kriškom

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr